Aktuális

Kiderült: ekkor kerülhet nyilvánosságra, hogyan indul újra az ország

Bors

Létrehozva: 2021.03.17.

A kormány a héten zárja le az újraindításról szóló konzultációt, majd ezt követően rövidesen bemutatják a nyitási tervet is.

Február 17-én indult el az online konzultáció az újraindításról, amiben a magyarok arról elmondhatták hogyan képzelik el az újraindítást, fokozatosan, vagy egy lépésben. Szó esett a konzultációban az éttermek és szállodák újranyitásáról, a fesztiválokról, a koncertekről és a külföldiek Magyarországra történő belépésének védettségi igazolványhoz való kötéséről – írja az Origo.

A KORMÁNY A HÉTEN FOGJA LEZÁRNI A KONZULTÁCIÓT, EZT KÖVETŐEN PEDIG DÖNTÉS SZÜLETIK ARRÓL, HOGY MIKÉNT NYIT MAJD AZ ORSZÁG, VAGYIS HAMAROSAN MÁR A NYITÁSI TERV IS ELÉRHETŐ LEHET.

Szintén döntés születik arról, milyen jogok járnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezeket azok is megkapják, akik igazoltan átestek már a fertőzésen. Az igazolványt igényelni nem kell, az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát.

HA VALAKI KORÁBBAN IGAZOLTAN ÁTESETT A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSEN, AKKOR A FERTŐZÉSBŐL VALÓ FELGYÓGYULÁS NAPJA JELENTI A VÉDETTSÉG KEZDETÉT.

A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén-gyorstesztje lett, miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Aki pedig nem tudta, hogy már átesett a koronavíruson, antitestellenanyag-vizsgálat elvégzésével lehet jogosult.

A vakcinaútlevéllel egyelőre nem foglalkozik a kormány

A kormány az oltási versenyt kívánja megnyerni, a vakcinaútlevéllel kapcsolatos teendőket másodlagosnak tartja, erről értesült az Origo. Hazánk a jelenlegi adatok alapján igen előkelő helyen áll az EU átoltottsági rangsorában, hiszen csupán Málta előzi meg. Mint ismert, Magyarországon már a lakosság csaknem 14 százaléka megkapta a védőoltást. Lényeges körülmény továbbá, hogy a kormány a vakcinabeszerzés területén igyekezett több lábon állni, így hatalmas szállítmányok érkeztek Kínából és Oroszországból is. Ez azonban nem mondható el a legtöbb uniós tagállamról, amelyekben hatalmas problémát okoz a vakcinák beadásának tempója, illetve az oltóanyagok beszerzésének üteme. Ha minden a jelenlegi elképzeléseknek megfelelően zajlik, akkor Magyarországon május végére mindenkit beoltanak, míg az európai országokban csupán a jelentkezők felének jut majd vakcina.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek