A világ legegyszerűbb receptje, csak össze kell keverni a hozzávalókat, megkeleszteni és kisütni.
Forrás: Pexels.com
Egy igazi alaprecept mindössze négy hozzávalóval. Persze nyugodtan ízesíthetjük kedvünk szerint napraforgómaggal, dióval, mandulával, amivel csak akarjuk. De önmagában is finom.
3 csésze kenyérliszt
1,5 csésze víz
1,5 teáskanál só
0,5 teáskanál szárított élesztő
Elkészítés: A lisztet alaposan elkeverjük a sóval és az élesztővel, hozzáöntjük a vizet, majd alaposan összedolgozzuk (kézzel vagy fakanállal). Folyós tésztát kapunk (galuska állagút).
Legalább 12 órán át kelesztjük, aminek a végén kovászszerű masszát kapunk. Kivéve az edényből áthajtogatjuk, a két végét belisztezzük, és még 30 percig konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni.
250 fokra előmelegített sütőben lefedhető edényben 30 percig, majd fedő nélkül még 20-25 percig sütjük. Rácsra téve hűtjük ki.
Tipp: Sütőedénynek jó fedeles vaslábos, római, vagy jénai tál.