Ha sikerült megvenni a leggusztusosabb húsvéti sonkát, nem érdemes a főzéssel elrontani. Íme, a legjobb húsvéti sonka receptje.
Forrás: Mediaworks Archivum
Főzés előtt alaposan meg kell mosni a sonkát, és mielőtt a fazékba kerül, eszébe ne jusson levágni róla a zsíros részeket, hisz ez az egyik titka a húsvéti sonkának. Ha beletette a fazékba, engedjen rá annyi vizet, hogy ellepje. Hagyja állni a vízben egy-két órán át, hiszen ilyenkor a só nagy része ki tud ázni belőle. Ha kiázott a sonka, öntse le róla az áztatóvizet és ismét engedje fel hideg vízzel, majd adja hozzá a fűszereket. Ha kész az ízesítés, tegye fel főni fedő nélkül. Ha a víz már forr, vegye vissza a lángot és kis lángon főzze tovább.
A sonkát annyi ideig kell főzni, ahány kiló, ám villapróbával is könnyen megállapítható, hogy jó-e már. Ha könnyen beletud szúrni és a villáról könnyen lecsúszik a sonka, akkor biztosan megfőtt. Fontos, hogy a sonkát saját levében kell hagyni kihűlni!
1db sárgarépa * 1 db petrezselyem * 1 db vöröshagyma * 3-4 db babérlevél * 10-15 szem bors * 5-6 gerezd fokhagyma * 5-6 borókabogyó * 2 dl fehérbor * 1 kg nyers füstölt sonka * egy nagyobb zellerszál