Aktuális

A levében hagyja kihűlni: ezektől a tuti tippektől lesz ellenállhatatlan a húsvéti sonka

Bors

Létrehozva: 2021.04.04.

Ha sikerült megvenni a leggusztusosabb húsvéti sonkát, nem érdemes a főzéssel elrontani. Íme, a legjobb húsvéti sonka receptje.

Forrás: Mediaworks Archivum

Főzés előtt alaposan meg kell mosni a sonkát, és mielőtt a fazékba kerül, eszébe ne jusson levágni róla a zsíros részeket, hisz ez az egyik titka a húsvéti sonkának. Ha beletette a fazékba, engedjen rá annyi vizet, hogy ellepje. Hagyja állni a vízben egy-két órán át, hiszen ilyenkor a só nagy része ki tud ázni belőle. Ha kiázott a sonka, öntse le róla az áztatóvizet és ismét engedje fel hideg vízzel, majd adja hozzá a fűszereket. Ha kész az ízesítés, tegye fel főni fedő nélkül. Ha a víz már forr, vegye vissza a lángot és kis lángon főzze tovább.

A sonkát annyi ideig kell főzni, ahány kiló, ám villapróbával is könnyen megállapítható, hogy jó-e már. Ha könnyen beletud szúrni és a villáról könnyen lecsúszik a sonka, akkor biztosan megfőtt. Fontos, hogy a sonkát saját levében kell hagyni kihűlni!

Hozzávalók:

1db sárgarépa * 1 db petrezselyem * 1 db vöröshagyma * 3-4 db babérlevél * 10-15 szem bors * 5-6 gerezd fokhagyma * 5-6 borókabogyó * 2 dl fehérbor * 1 kg nyers füstölt sonka * egy nagyobb zellerszál

Néhány hasznos tipp:

  1. Ha áztatja a húst, finomabb és omlósabb lesz a végeredmény.
  2. Ha a sonka kötözött, a hálót a főzés után távolítsa el.
  3. A főtt sonkát a hűtőben tárolja és semmiképp se csomagolja be légmentesen
  4. A sonka főzőlevét ne öntse ki, használja föl bableves, sólet vagy töltött káposzta készítéséhez.
  5. A sonka főzőlevében főzött tojás, ízletes és különleges lesz.

sokszinuvidek.24.hu

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek