A füstölt csülök mennyei étel, de van, amikor ebből az isteni fogásból is elege lesz az embernek. Ilyenkor jó, ha van olyan receptünk, amivel újrahasznosíthatjuk a húst.
Forrás: Tapolcsányi Éva
Színész- és zenészóriásaink is tudták, ha jót akarnak enni, kiadósat kell főzni, és ezt meg is mutatták 1983-ban a Zeneműkiadó gondozásában megjelent Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kötetben. A szakácskönyv nemcsak remek recepteket tartalmaz, hanem igazi kordokumentum is: hiszen a könyvben jár egy-egy sztori a sztároktól a receptekhez.
Koós János például a tárkonyos báránylevesét és a juhtúrós puliszkáját marhatokánnyal is megmutatta a könyvben, Gregor József pedig elárulta, hogy csak mérleg nélkül volt hajlandó főzni.
A gombamártásos csülkös palacsinta receptje pedig Bokorné György Laura, oboaművésznő receptje. Lássuk, hogyan is készül ez a laktató finomság:
Hozzávalók: 1 kg sovány füstölt csülök * 20 dkg sajt * gombamártás
A palacsintához: 35 dkg liszt * 3 tojás * 6 dl tej vagy 5 dl sör * 15 dkg zsír vagy margarin * só
Elkészítés: A szokott módon sós palacsinát sütünk. A csülköt kuktában nagyon puhára főzzük, úgy, hogy a csontról magától leessen. Amikor kihűlt, ledaráljuk, elterítjük a palacsintákon, sajtot reszelünk rá és összegöngyöljük. Lapos, kizsírozott tűzálló tálon egymás mellé fektetjük a palacsintákat és előmelegített sütőben átforrósítjuk, hogy a sajt elolvadjon bennük. Tálalás előtt forró gombamártással öntjük le.