Húsvétkor minden a sonkáról, a tojásról és a kalácsról szól, és ez így is van jól.
Forrás: mindmegette.hu
Gyömbéres sonkaleves tojással
Elkészítési idő: 75 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók: (4 személyre): 2 ek olaj * 2 fej lilahagyma * 40 dkg füstölt sonka * 1,5 l alaplé * leveszöldség * 2 burgonya * 1 fej fokhagyma * majoránna * szerecsendió * 3 babérlevél * 10 egész bors * 1 tk szárított gyömbér * 1 tk rozmaring * 1 tk pirospaprika * 3 dl tejföl * 0,5 citrom leve * 2 ek barna cukor * 2 ek liszt * 2 ek mustár * petrezselyem * főtt tojás * 1 csokor friss snidling * 2 zöldpaprika * csigatészta
Elkészítés: A felforrósított olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a kockára vágott sonkát, és addig pirítjuk, amíg átsül. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a tetszés szerint összevágott leveszöldséget és a kockára vágott krumplit. Beletesszük a kisebb fej fokhagymát, a majoránnát, a babérlevelet, a borsot, a szárított gyömbért, a rozmaringot, a pirospaprikát és a szerecsendiót. Kb. egy órán át gyöngyözve főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben készítünk egy rendhagyó habarást. A tejfölt elkeverjük a citromlével, a barna cukorral, a liszttel, a mustárral és egy kis petrezselyem-mel. A leves levéből hozzákeverünk egy kicsit, jól elkeverjük, aztán behabarjuk vele. Miután buggyant egyet, lehúzzuk a tűzről. Tálalásnál belerakjuk a negyedre vágott kemény tojást és a snidlinget.
Fasírtgolyó főtt tojással
Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 6 tojás * 2 zsemle * 1 dl tej * 50 dkg darált hús * 1 csomag carbonaraspagetti-alap * 1 csokor petrezselyem * só, bors * 2 ek liszt
Elkészítés: A tojásokat forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt keményre főzzük, leöblítjük hideg vízzel és megpucoljuk. A zsemléket kockára vágjuk és beáztatjuk a tejbe, majd jól kinyomkodjuk. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét, a carbonaraspagetti-alapot, az apróra vágott petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és jól összegyúrjuk. A főtt tojásokat megforgatjuk a lisztben, majd a tojások köré a darált húsból gombócot formázunk. A húsgombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 190 fokon 20-25 percig sütjük. TIPP: Kevés mustárral, szerecsendióval, vajjal és tejszínnel kikevert krumplipürével tálaljuk.
Kalácspuding
Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 4 dl tej * 1 dl habtejszín * 10 dkg vaj * 4 tojás * 5 ek cukor * 1 citrom * 40 dkg erdei gyümölcs * 1 fonott kalács
Elkészítés: A tejet, a tejszínt, az olvasztott vajat, a tojást és a cukrot egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. A sütőtálat kivajazzuk, és szórunk bele egy nagy marék erdei gyümölcsöt. Szép sorban kirakjuk a sütőtálat a felszeletelt kaláccsal, ráöntjük a tojásos-tejes keveréket, és a tetejére rászórjuk a maradék erdei gyümölcsöt. Alufóliával lefedve 20 percig sütjük 180 fokos sütőben, majd fólia nélkül még további 10 percig pirítjuk.
További húsvéti receptek a mindmegette.hu oldalon.