Aktuális

Nem várnak Brüsszelre! Több német tartomány vezetője is orosz vakcinát rendelne

Címkék
vakcinafriss

Bors

Létrehozva: 2021.04.09.

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke Oroszországba utazik, hogy helyben kapjon információkat a Szputnyik V nevű orosz vakcináról.

A németországi Szászország tartomány kormánya nem hajlandó tovább várni sem a szövetségi német kormányra, sem Brüsszelre. Németországban egyre több tartomány vezetője lázad fel, és jelenti ki, hogy akár saját hatáskörben rendelnének nagyobb mennyiségű vakcinát Oroszországtól.

Az elégedetlen vezetők egyik fő szószólója Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke. Helyi sajtóinformációk szerint a kormányfő már azt tervezi, hogy április végén Oroszországba utazik annak érdekében, hogy a helyszínen szerezzen elegendő információt a Szputnyik V oltásról.

"Oroszország a tudományok nagy országa. A legkisebb kételyem sincs afelől, hogy képesek egy hatékony és biztonságos vakcinát előállítani" - nyilatkozta Kretschmer. A szász kormányfő elismerte, hogy országos és tartományi szinten is hatalmas kapacitásbeli hiány van az oltásokból.

Sokkal többen oltatnák be magukat, ha rendelkezésre állna elegendő vakcina

- tette hozzá a miniszterelnök. Michael Kretschmer azt szeretné, hogy a szövetségi kormány, vagyis Angela Merkel vezetésével a berlini kabinet vegye át az egységes tárgyalásokat a tartományoktól Moszkvával. Erre utaló jó jel lehet, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy kétoldalú tárgyalásokba akar kezdeni az orosz vakcinagyártó céggel.

A német kormány lépéskényszerben van, mivel Szászországon kívül már Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia is kijelentette, hogy készek előszerződést aláírni az oroszokkal. Az előbbi 2,5 millió, míg utóbbi 1 millió Szputnyik V lekötésére készül. Egy héttel korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, hogy február végén már telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal egymillió adag vakcina esetleges szállításáról.

Úgy tűnik tehát, hogy a nyugati országok is kezdenek ébredezni, és rájöttek arra, amit a magyar kormány már tavaly év vége óta mond. Vagyis, hogy a Brüsszelből irányított elrontott központi vakcinabeszerzést csak úgy lehet helyrehozni, ha a keleti vakcinákat is bevetik az európai emberek oltásánál. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy egy oltást nem lehet a származása alapján megítélni. Csak jó vagy rossz vakcina létezik. Azok pedig jó vakcinának számítanak, amelyeket a magyar hatóságok engedélyeztek.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek