Három és félmillió beoltott esetén, vélhetően a hét közepén nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai – erről beszélt néhány napja Orbán Viktor miniszterelnök. Az üzletek tulajdonosai már el is kezdték rendezgetni a placcokat. Mint mondják: már látják a fényt az alagút végén.
Forrás: Cseh Gábor/Vas népe
A részleges nyitással reményt kaptak a terasszal rendelkező vendéglátóegységek, melyeknek megsegítése érdekében eltörölték a kerthelyiségek használati díját. A vendéglősök már gőzerővel készülnek a nyitásra. Felseperték a teraszt, és már takarítják az asztalokat, székeket is, de sokuk azt még nem tudja, hogy akad-e majd, aki sürögni fog köztük.
– Mi a személyzet felét meg tudtuk tartani. A pincérjeink futárkodtak, a kiszállítás miatt pedig a konyha üzemelt, de még keresünk embereket – mondta a Borsnak Városi Péter, a budapesti Cafe Vian üzletvezető-tulajdonosa. – Vannak jelentkezők, de majd meglátjuk hányan lesznek, akik eljönnek közülük egy próbanapra, és ezekből menyien felelnek majd meg. Sajnos az elején biztos, hogy problémáink lesznek, mert nagyon sokan elmentek más szektorokba dolgozni, és még félnek egy újabb bezárástól, ezért kivárnak, sokan pedig végleg befejezték a vendéglátást.
Emellett pedig számolnunk kell azokkal a magasan képzett, nyelveket beszélő kollégákkal is, akik azonnal visszamennek külföldre, ha megnyílnak a határok. Értük is versenyeznünk kell a bérek tekintetében, hogy vonzó alternatíva lehessen itthon maradniuk.
Az elmúlt egy év korlátozásokkal és bezárásokkal tarkított időszaka, nagyon megviselte a szektort. Amelyik étterem tudott, a házhozszállításra állt át, sokan azonban kénytelenek voltak felmondani alkalmazottaiknak vagy végleg bezártak. Ez a kínálat csökkenését eredményezi, amiből arra következtethetnénk, hogy emelkednek majd az árak. Ugyanakkor a vendéglátóhelyeknek muszáj majd alkalmazkodniuk a kereslethez.
– A koronavírus miatt az elmúlt egy évben a budapesti helyek szenvedték el a legnagyobb károkat az elmaradó vendégek miatt. A hozzánk betérők fele általában külföldi, akik így az elején még nem nagyon jönnek majd.A magyar vendégekre azonban számítunk, de figyelembe kell vennünk, hogy a járvány miatt érzékenyebb lett a pénztárcájuk.
Eközben pedig a mi költségeink az egekbe szöktek a karbantartás, az alapanyagok és a bérek tekintetében egyaránt. Úgyhogy ez egy nagyon nehéz helyzet – nyilatkozta a Városi, aki hozzátette: a vendéglátóhelyeknek alkalmazkodniuk kell a változó kereslethez, és jó ár-érték arányú ajánlatokkal kell előrukkolniuk.