A túró számos magyaros étel alapja. Buday Péter mesterszakács szerint a legegyszerűbb fogásokat is fel lehet dobni.
A magyar táplálkozási ajánlások szerint naponta ajánlott fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket elfogyasztani. A túrú ebből a szempontból ideális, hiszen ez a magyar konyha egyik közkedvelt alapanyaga. Koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit, és ásványi anyagait. Tíz deka félzsíros túró majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint egy pohár tej. Tejcukor tartalma kevesebb, mint a tejé, ezért a laktózérzékenyek többsége is fogyaszthatja. A sovány túrót cukorbetegek is fogyaszthatják, és beépíthető fogyókúrás étrendbe, különböző diétákba is.
Buday Péter mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó szerint akár tehéntúróról, akár juhtúróról legyen szó, mindegyik nagyon egészséges.
Mindkettőben sok a kalcium, viszont nehezen emészthető, ezért amennyiben lehetséges, túrót vagy túrós ételt délelőtt vagy kora délután ajánlott fogyasztani, este már ne nagyon
– mondta Buday Péter a Borsnak, aki túrós ételek elkészítéséhez is adott ötleteket.
A körözöttet meg lehet bolondítani azzal, hogy fele-fele arányban készítjük tehén és juhtúróval. Isteni lesz, ha a fokhagymán, a borson és a pirospaprikán kívül teszünk még bele mustárt és bazsalikomot is. Illik hozzá a pirítós, de a 2-3 centi vastag friss kenyér is lila hagymával, újhagymával, friss retekkel.
– Túrós alapételként javasolnám a juhtúrós sztrapacskát. A nokedlihez kell reszelt krumpli, liszt, só és tojás. Ezt lobogó sós vízbe szaggatva kifőzzük. Van, aki a sztrapacskához használ kaprot is, van, aki nem. A füstölt szalonnát meg kell pirítani, arra kerül a kapor és a juhtúró, ehhez kerül a kifőzött nokedli. Én ezt tepsibe szoktam tenni, teszek a tetejére tejfölt és így megpirítom a sütőben – magyarázza Buday.
– Mindenki ismeri a nagyon egyszerűen elkészíthető túrós csuszát, de készíthetünk ebből felfújtat is. Ha beleütünk tojás sárgáját, és belelazítunk felvert tojásfehérjét, majd ha ezt így megsütjük, akkor felfújódik és olyan lesz az állaga, mint a rizskochnak. Erre rásüthetünk egy szelet fokhagymás harcsát vagy tarját, de lehet hozzá készíteni sertés vagy csirke pörköltet is. Ezzel a sültek plusz ízt adnak a túrós csuszának – tanácsolja Buday.
Ismeri mindenki a túrós palacsintát, aminél a töltelékként a tehéntúrót kikeverik tejföllel, és mehet bele vanília és mazsola is. Végtelen számú a túrós rétesek és a túrós desszertek lehetősége.
– Én nagyon szeretem a túró habot. Turmixszal krémesítem a túrót joghurttal vagy tejföllel. Mehet bele vanília, cukor vagy méz, és ehhez lazítok tejszínhabot. Babapiskótával „nyalogatni” tökéletes desszert. Ízlés szerint ehhez lehet csepegtetni egy kis citromlevet, vagy beletenni mazsolát, narancshéjat. A habra tehetünk szeletelt epret is, és egy kis bazsalikomot. A habba keverhetünk egy kis turmixolt barack befőttet is ízlés szerint – mondta el a séf.