Aktuális

Komplett menüsor készíthető sárgarépából – eláruljuk, hogyan

Bors

Létrehozva: 2021.04.24.

Nem is gondolnánk, hogy mi mindent lehet készíteni az asztalra sárgarépából: az ízletes koktéloktól, a levesen át a süteményekig – ezerféle étel remek alapanyaga, és ráadásul egészséges is!

A sárgarépa azon kívül, hogy a konyhában az egyik legfontosabb alapanyag, még gyógyhatással is rendelkezik. Kiváló béltisztító, lúgosít, méregtelenít, magas a bétakarotin-tartalma, amiből a szervezet A-vitamint állít elő, ez pedig óvja a szemet. Jól harmonizál gyümölcsökkel, ezért sok népszerű gyümölcslének az összetevőjeként is használják. Konyhai felhasználásához Buday Péter mesterszakács, gasztronómiai és étkezési tanácsadó adott ötleteket.

Sárgarépa „limonádé” egészségkoktélnak

Összeturmixoljuk a sárgarépát mézzel, citrommal és vízzel. Ez így nagyon egészséges is, és ízben ráadásul nagyon hasonlít a narancsléhez.

Sárgarépa leves

Sós vízben gyömbért hozzátéve megfőzzük a kockára vagy hasábra vágott sárgarépát. A sűrűjének a felét kivesszük, a másik felét a lével összeturmixoljuk. Ezután a sárgarépát visszadobjuk. A végén egy kevés chillit és ízlés szerint egy is mézet is hozzáadunk, és így kapjuk meg az enyhén pikáns sárgarépa levest.

Sárgarépa főzelék fasírthoz

A sárgarépát nagyobb hasábokra összedarabolom. Ezt beleteszem a serpenyőbe. Ha intenzív ízeket akarunk, akkor meg kell pirítani a zöldségeket kevés vajjal, kevés olajjal fele-fele arányban, úgy hogy ne égjen meg. Amíg pirul, párolódik, addig elkészítem a húspogácsát. Ez egyszerű, nem kerül bele sok minden. A darált húshoz teszek egy kis vajat, hogy a hús kellőképpen szaftos legyen.

Teszek hozzá egy kis tört fokhagymát, majd teszek hozzá sót és megy bele bors is. Aprítok még bele friss petrezselymet, majd összegyúrom. A sárgarépára rászórok curry-t, megsózom és még egy kicsit pirítom. Olajat hevítek a serpenyőben és a fasírt pogácsákat belehelyezem. A sárgarépát felöntöm vízzel és hagyom főni. A főzelék besűrítéséhez fehérrépát használok. Azt megfőzöm só és minden más nélkül, amitől nagyon finom édes íze lesz. Ha jó puha, villával megtöröm és hozzáteszem a sárgarépához és nem kell hozzá rántás. Vágok még hozzá egy kis petrezselymet és kész a sárgarápa főzelék, de hívhatjuk zöldségköretnek is. A fasírtok tetejére ráterítek vékony sajtszeletet, és ha lefedem, akkor megolvad és beburkolja.

Ropogós bundában sült sárgarépa

A sárgarépát megpucoljuk, félbevágjuk, majd forrásban levő, sós vízben majdnem teljesen puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kicsit hűlni.A lisztet, tojást, zsemlemorzsát 1-1 tányérba tesszük, a tojást felverjük, kicsit sózzuk. A sárgarépát először a lisztbe, majd a tojásba, végül a zsemlemorzsába forgatjuk, és egy serpenyőben megsütjük. Párolt rizzsel kínáljuk.

Répatorta

Hozzávalók: 20dkg sárgarépa, 4db tojás, 15dkg porcukor, 15dkg darált mandula, 10dkg liszt, 1db citrom, 1csipetnyi só, 1 evőkanál vaj, 25dkg mascarpone, 15dkg porcukor.

Elkészítés: A sárgarépát megtisztítjuk és finomra reszeljük. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sárgarépát, a darált mandulát, a lisztet, a citrom reszelt héját és a sót. Végül a masszát óvatosan összekeverjük a felvert tojásfehérjével. Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd a teljesen kihűlt tortára simítjuk.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek