Bővelkedik értékes ízanyagokban a húsvéti sonka főzőleve, sokan mégis egyszerűen kiöntik. A Bors most ad néhány tippet a szenzációs alapanyag felhasználására.
Forrás: Pixabay
Órákon keresztül ildomos főzni az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sonkát. Van, aki a húson kívül semmit nem tesz a vízbe, mások viszont megbolondítják egész vöröshagymával, fokhagymával, szemes borssal és babérlevéllel is. Mindkét variáció eredménye, hogy a főzőlé telis-tele van fantasztikus ízanyagokkal, ezt pedig érdemes megbecsülni. Most megmutatjuk, hogyan érdemes felhasználni.
A főzőlé egy-két napig hűtőszekrényben is eláll. Ha nem szeretnénk lefagyasztani, víz helyett ebből készítsünk akár már másnap bablevest. Mivel a levesbe is kell hagymát, fokhagymát és fűszereket is tennünk, akár a főzőlevét is benne hagyhatjuk az ételben. Ha még a sonkából is maradt, a főzés utolsó fázisában darabokra vágva tegyük bele azt is!
Tekintettel arra, hogy a fent felsoroltakat más formában kell a káposztába tenni, a töltött káposztához már csak szűrten érdemes a levet felhasználni. Természetesen a megmaradt sonkát is felhasználhatjuk!
A leszűrt főzőlevet ildomos kisebb edényekben betenni a mélyhűtőbe! Számos ételnek csodás ízt ad, ha víz helyett használjuk!
Jól tesszük, ha ezzel öntözgetjük főzés közben a marhapörköltet, de remek ízt ad a babfőzeléknek, a lencsefőzeléknek, vagy a sóletnek is.