Lassan ideje felkészülni azokra a hónapokra, amikor kevesebb ruha takarja a testet, de ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor le kellene mondani a finom falatokról.
Forrás: Mindmegette.hu
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 20 dkg uborka * 20 dkg kovászos uborka * 6 dl zöldségalaplé * 4 szál újhagyma * 2 dl tejföl * ½ dl olaj * 1 ek vörösborecet * 1 kápiapaprika * ½ csokor tárkony * ½ petrezselyemzöld * 4 szelet kenyér * 4 dkg szardella * só, bors
Elkészítés: Pirítsuk világosra a felkarikázott újhagymát a felforrósított olajon, majd hagyjuk kihűlni. A magok eltávolítása után aprítsuk fel az uborkákat, majd pürésítsük az alaplé, a tejföl, az újhagyma hozzáadásával. Ízesítsük sóval, borssal, majd tegyük hűtőbe legalább két órára. Grillezzük meg a paprikát, majd a héja lehúzása után vágjuk vékony csíkokra. Adjuk ezt is a leveshez. Pirítsuk meg a kenyeret, és helyezzük rá a szardellát. Tálaljuk a levest a pirítóssal és a felaprított zöldfűszerekkel.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók: 1 egész csirkemell (40 dkg), csíkozva * 2 tk curry por * 1½ bögre száraz zöld lencse, beáztatva * 1 bögre görögjoghurt * ½ bögre aprított friss koriander * só, bors * 2 tk olívaolaj * 2 gerezd fokhagyma, aprítva * 4 bögre csirke alaplé
Elkészítés: A csíkokra vágott csirkehúst sózzuk, borsozzuk. Egy magas falú serpenyőben közepes lángon felmelegítjük az olajat. Hozzáadjuk a csirkét, folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig pirítjuk, amíg elkezd barnulni. Ekkor fűszerezzük: curryvel és zúzott fokhagymával. A fűszerek után hozzáadjuk az előre beáztatott lencsét, és alaposan összekeverjük. Hozzáöntjük a csirke alaplevet, felforraljuk. Miután felforrt, alacsony lángon főzzük, amíg a lencse megpuhul, és a leve elfő, kb. 30 perc – időnként megkavarjuk. Tálaláskor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, friss joghurttal és korianderrel kínáljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 80 dkg zöldbab * 1 nagy fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 2-3 ek olaj * só, frissen őrölt bors * pirospaprika, őrölt kömény
A fasírthoz: 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 2 dl olaj * 50 dkg darált sertéshús * 1 tojás * só, bors * 1 tk pirospaprika zsemlemorzsa * 5 dkg liszt
Elkészítés: A megmosott zöldbab végeit vágjuk le, majd vágjuk 2 cm-es darabokra. A kétféle hagymát hámozzuk meg, aprítsuk fel, majd fonnyasszuk meg a felforrósított olajon. Adjuk hozzá a zöldbabot is, és erős lángon forgassuk át. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel. Öntsük fel egy kevés vízzel, és kis lángon pároljuk puhára. A fasírthoz a kétféle hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, fonnyasszuk meg 2–3 ek felforrósított olajon. A darált húst alaposan dolgozzuk össze a felvert tojással és a hagymával. Sózzuk, borsozzuk meg, fűszerezzük a pirospaprikával. Ha túl lágy a massza, sűrítsük egy kevés zsemlemorzsával. Nedves kézzel formázzunk belőle pingponglabda méretű golyókat, majd hempergessük meg mindet zsemlemorzsában. Végül süssük a felforrósított olajban ropogósra és aranybarnára.