Meglepő, de ezek a részek is fogyaszthatók.
Forrás: Pexels
A konyhai pazarlás csökkentésének egyik módja, ha egész egyszerűen kevesebb dolgot dobunk a szemetesbe. Első pillantásra bonyolultnak tűnik, de könnyedén rászokhatunk, ha alapanyagként felhasználjuk, vagy épp elfogyasztjuk azokat a zöldség- és gyümölcsrészeket, amelyekről korábban azt hittük, a kukába valók.
Mutatnunk néhány meglepő példát, ám ezeknél fontos észben tartani: válasszuk a bio verziót.
Édes, lédús húsáért vesszük a nyár slágergyümölcsét, azt azonban kevesen gondolnák, hogy kevésbé ízletes héja a legtáplálóbb része, ami hasonlóan lédús, ráadásul tele van rostokkal. A görögdinnye zöld kérge egy citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami csökkenti a vérnyomást, ellazítja az artériákat, ráadásul a libidót is fokozhatja.
Így fogyaszd: A gödögdinnye héjának egyik népszerű elkészítési módja a savanyítás, amivel egy édes-sós finomságot kapunk.
Van egy tévhit, miszerint a sárgarépa zöldje mérgező, ám ez egyáltalán nem igaz: épp ellenkezőleg! Annak ellenére, hogy keserű, rengeteg vitaminnal, kalciummal, vassal van tele.
Így fogyaszd: Egy könnyű salátát nagyszerűen fel tud dobni, és a pesztóban a bazsalikomot is jól helyettesíti.
Nehéz beleharapni, és az íze sem olyan édes, de meglepő módon ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza az ananász közepe, mint a gyümölcshús. Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul az izom- és ízületi fájdalmakat is enyhíti. Szakértők szerint az ananász a rák megelőzésében is szerepet játszik.
Így fogyaszd: Egyszerűen aprítsd fel, és add hozzá a gyümölcssalátádhoz.
A lista legmeglepőbb résztvevője, amiről csak kevesen tudják, hogy például számos vegán fogás fő alapanyagaként szolgál. Rengeteg B6- és B12-vitamint tartalmaz: ezek nagyban hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez.
Így fogyaszd: Serpenyőben kisütve, némi fűszerrel akár húspótlóként is fogyasztható.
A citrusfélék héja telis-tele van tápanyagokkal: egyes tanulmányok szerint például a C-vitamin sokkal erősebben koncentrálódik a héjban, mint a gyümölcshúsban. Található benne még emellett kalcium, vas, folsav, magnézium, és kálium is.
Így fogyaszd: A citrushéjak legegyszerűbb fogyasztási módja, ha például belereszeljük: nagyjából bármibe.
Sokan inkább letépkedik a leveleket vásárlás előtt, most azonban ez megváltozhat. A karfiol leveleiben rengeteg olyan tápanyag van, ami immunrendszer-erősítő hatásokkal bír: például C-vitamin, A-vitamin, szelén, kálium és kalcium.
Így fogyaszd: Süsd együtt a karfiollal, vagy add hozzá a salátádhoz!
A kiwi esetében szintén igaz, hogy a héja több tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcshús: egyes tanulmányok kimutatták, hogy háromszoros rosttartalmmal rendelkezik. Ráadásul ha hámozatlanul fogyasztjuk a kiwit, sokkal több C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.
Így fogyaszd: Egyszerű: csak harapj bele!