Aktuális

Nincs több pazarlás: Zöldség- és gyümölcsrészek, amelyekről nem tudtad, hogy ehetők

Bors

Létrehozva: 2021.05.11.

Meglepő, de ezek a részek is fogyaszthatók.

Forrás: Pexels

A konyhai pazarlás csökkentésének egyik módja, ha egész egyszerűen kevesebb dolgot dobunk a szemetesbe. Első pillantásra bonyolultnak tűnik, de könnyedén rászokhatunk, ha alapanyagként felhasználjuk, vagy épp elfogyasztjuk azokat a zöldség- és gyümölcsrészeket, amelyekről korábban azt hittük, a kukába valók.

Mutatnunk néhány meglepő példát, ám ezeknél fontos észben tartani: válasszuk a bio verziót.

Görögdinnye héja

Édes, lédús húsáért vesszük a nyár slágergyümölcsét, azt azonban kevesen gondolnák, hogy kevésbé ízletes héja a legtáplálóbb része, ami hasonlóan lédús, ráadásul tele van rostokkal. A görögdinnye zöld kérge egy citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami csökkenti a vérnyomást, ellazítja az artériákat, ráadásul a libidót is fokozhatja.

Így fogyaszd: A gödögdinnye héjának egyik népszerű elkészítési módja a savanyítás, amivel egy édes-sós finomságot kapunk.

Sárgarépa zöldje

Van egy tévhit, miszerint a sárgarépa zöldje mérgező, ám ez egyáltalán nem igaz: épp ellenkezőleg! Annak ellenére, hogy keserű, rengeteg vitaminnal, kalciummal, vassal van tele.

Így fogyaszd: Egy könnyű salátát nagyszerűen fel tud dobni, és a pesztóban a bazsalikomot is jól helyettesíti.

Ananász közepe

Nehéz beleharapni, és az íze sem olyan édes, de meglepő módon ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza az ananász közepe, mint a gyümölcshús. Az ananász egy bromelain nevű enzimet tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul az izom- és ízületi fájdalmakat is enyhíti. Szakértők szerint az ananász a rák megelőzésében is szerepet játszik.

Így fogyaszd: Egyszerűen aprítsd fel, és add hozzá a gyümölcssalátádhoz.

Banánhéj

A lista legmeglepőbb résztvevője, amiről csak kevesen tudják, hogy például számos vegán fogás fő alapanyagaként szolgál. Rengeteg B6- és B12-vitamint tartalmaz: ezek nagyban hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez.

Így fogyaszd: Serpenyőben kisütve, némi fűszerrel akár húspótlóként is fogyasztható.

Citrom- és narancshéj

A citrusfélék héja telis-tele van tápanyagokkal: egyes tanulmányok szerint például a C-vitamin sokkal erősebben koncentrálódik a héjban, mint a gyümölcshúsban. Található benne még emellett kalcium, vas, folsav, magnézium, és kálium is.

Így fogyaszd: A citrushéjak legegyszerűbb fogyasztási módja, ha például belereszeljük: nagyjából bármibe.

Karfiol levelei

Sokan inkább letépkedik a leveleket vásárlás előtt, most azonban ez megváltozhat. A karfiol leveleiben rengeteg olyan tápanyag van, ami immunrendszer-erősítő hatásokkal bír: például C-vitamin, A-vitamin, szelén, kálium és kalcium.

Így fogyaszd: Süsd együtt a karfiollal, vagy add hozzá a salátádhoz!

Kiwihéj

A kiwi esetében szintén igaz, hogy a héja több tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcshús: egyes tanulmányok kimutatták, hogy háromszoros rosttartalmmal rendelkezik. Ráadásul ha hámozatlanul fogyasztjuk a kiwit, sokkal több C-vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

Így fogyaszd: Egyszerű: csak harapj bele!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek