Aktuális

Sikeres a magyar védekezés, elsőként térhetünk vissza a normális élethez az Európai Unióban

Címkék
közélet

Bors

Létrehozva: 2021.05.22.

Magyarország jelenleg a második helyen áll átoltottság tekintetében az Európai Unióban, és az első, ahol újraindulhat az élet. Mindez a kormány gyors vakcinabeszerzésének, a hatékony oltási programnak és a korlátozások következetes, fokozatos bevezetésének és feloldásának köszönhető.

A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük - jelentette ki Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. Hozzátette, hogy ma Magyarország a járvány szempontjából biztonságosabb és védettebb, mint bármely más európai uniós ország.

Pontos oltási terv

Az első koronavírus elleni védőoltást tavaly december 26-án adták be Magyarországon, akkor az oltás az egészségügyi dolgozókkal, valamint az idősotthonok és szociális otthonok lakóival kezdődött. Február első hetében már elkezdődött a regisztrált idősek oltása a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál, majd február 11-től már a 60 év alatti krónikus betegek vakcinálása is elindult. Kiemelt csoportokat is előrevettek az oltási rendben a járvány elleni védekezés érdekében, így beoltották a védekezésben részt vevő rendőröket, rendvédelmi dolgozókat és katonákat, a kritikus infrastruktúrában dolgozókat, és soron kívül kezdődött meg az óvodai, iskolai, bölcsődei dolgozók, és a várandósok oltása is.

Április 24-től pedig minden regisztrált online foglalhat magának időpontot az oltásra, több vakcina közül is lehet választani, és már a 16-18 évesek, a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is tudnak regisztrálni az oltásra.

Mindez annak köszönhető, hogy Magyarország nemcsak a közös uniós vakcinabeszerzésre támaszkodott, hanem keleti vakcinákat is beszerzett, és már tavaly tárgyalásokat kezdett a kínai és az orosz oltóanyagok beszerzéséről. Azt már januárban látni lehetett, hogy 

A KÖZPONTOSÍTOTT BRÜSSZELI VAKCINABESZERZÉS KUDARCOT VALLOTT. 

Erről akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt. 

A központosított brüsszeli vakcinabeszerzés kudarcot vallott, jóval kevesebb oltóanyag érkezik, mint amiben korábban megállapodtak a felek – fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor március közepén, amikor tombolt a járvány harmadik hulláma, úgy fogalmazott, hogy „Brüsszel elszúrta a vakcinabeszerzéseket, és ha Magyarország nem rendelt volna keletről is oltást, akkor most nagyon nagy bajban lennénk".

Magyarország mára eljutott odáig, hogy a következő közös uniós vakcinabeszerzésben nem vesz részt. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, 

Mi előre gondolkodtunk. 

Elmondta, az eddig már beadott oltásokon felül vagy raktáron, vagy megrendelés alatt van Pfizerből 7 millió 300 ezer adag, Modernából 1 millió 200 ezer adag, Janssenből, ahol egy oltás is elegendő, van 4 millió, és van még 4 millió 700 ezer adag AstraZeneca is, a kínai és orosz oltóanyagok mellett.
Tehát elegendő vakcinánk van, amivel a 2021-es és a 2022-es évben, ha kell, be tudjuk oltani a magyarokat - emelte ki a miniszterelnök.

Fokozatos újranyitás

A járvány első hulláma után a kormány nemzeti konzultációban kérte ki az emberek véleményét az újraindítással kapcsolatban. A válaszadók 88 százaléka úgy vélekedett, hogy a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani. 

A KORMÁNY EZÉRT AZ ÚJRAINDÍTÁS LÉPÉSEIT A BEOLTOTTAK SZÁMÁHOZ KÖTÖTTE. 

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata a 2,5 milliomodik beoltottnál 2021. április 7-én lépett életbe. Kinyithattak a március 8. óta zárva tartó üzletek, és újraindulhattak a szolgáltatások. Miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, április 24-től életbe lépett az újraindítás második fokozata, kinyithattak a vendéglátóhelységek teraszai, kerthelységei.

A fokozatos újraindítás következő lépései 4 millió beoltottnál, május 1-jén léptek hatályba. Az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, és jelenleg az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. A 2020. novemberében bezárt szabadidős létesítményeket újra lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is. Továbbá kinyithattak a szállodák és az éttermek belső helyiségei.
Az óvodák és általános iskolák alsó tagozatai április 19-én nyithattak újra, május 10-én pedig újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban.

Az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltott után lép életbe, ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Szombat reggelre a beoltottak száma Magyarországon elérte a 4 969 321 főt, 2 967 350 fő már a második oltását is megkapta. Mindez azt jelenti, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén minden bizonnyal átlépjük az ötmilliós határt is. 

Most a következő enyhítések lépnek életbe ötmillió beoltott után:

• Megszűnik a kijárási tilalom.

• Megszűnik az üzletek és éttermek nyitvatartási korlátozása.

• Megszűnik a kötelező maszkviselés a köztereken.

• Szabad a sport a közterületeken.

• Magán- és családi rendezvény megtartható 50 fő részvételével.

• A lakodalmak pedig 200 fő részvételéig korlátozás nélkül megtarthatóak. Szállodákban és éttermekben a helyiség üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy az ilyen jellegű rendezvényeket külön teremben lehessen megtartani.

• Szabad a kültéri események szervezése, de itt életben marad egy 500 fős korlát, és zárt térben továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rendezvényeken

• A zenés, táncos rendezvényeken továbbra is kötelező a védettségi igazolvány felmutatása.

• A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek