A nyúlárnyéknak is nevezett elegáns zöldséget, a spárgát a népi gyógyászatban fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használták, de értékes és magas tápanyagtartalma miatt is kedveljük.
Forrás: UNSPLASH
A spárga gazdag C-, A-, E-, B- és K-vitaminokban, folsavban, van benne magnézium, cink és vas. Biztosítja a szervezet számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostokat is.
Természetes antioxidáns, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét. Hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén. Tisztítja a vért és a vesét. Méregtelenít, a bőrünket szebbé és egészségesebbé teszi. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek- és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, csökkentheti a reumatikus fájdalmakat, a köszvényt.
Gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, enyhe hashajtó hatású. Kalóriatartalma alacsony, kiváló ebéd, vacsora készíthető belőle akkor is, ha diétázunk. Kiemelkedő cinktartalma serkenti az agy működését és erősíti az immunrendszert.
A spárga természetes afrodiziákum, segíthet a nemi vágy felkeltésében, a benne lévő E-vitamin serkenti a nemi hormonok – a nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteron termelődését. Jó tudni: a spárga gyógyír a másnaposságra is!
Az aminosavak és az ásványi anyagok segítségével megszünteti az alkohol túlfogyasztásával járó gyomorproblémákat, segít a fejfájás megszüntetésében. A piacon kétféle spárgával találkozhatunk, a fehér és a zöld spárgával.
A fehér spárgát földtöltések alatt termesztik, a zöld spárga a föld felett nő, ezért zöld színű. A zöld spárga üdébb és zamatosabb ízű, klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin. Mindkét spárga legfinomabb része a csúcsa, a zsenge rügyes része. A fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges. Lehet sütni, főzni, párolni, a hatása megmarad.
A nyers spárgalé is egészséges, 4-5 hajtásból zöldségcentrifugával félcsészényi nyerhető.