Nem sok jót tartogat a mai napra az időjárás, de ez az étel a legócskább napot is képes feldobni!
Forrás: PIXABAY
Nehézségi fok: ****
Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók: 4 db nagy kacsacomb * 1 kg kacsaháj * 4 ág rozmaring * só, bors * méz, mustár
A chutney-hoz: 1 közepes vöröshagyma * 10 dkg szeder * 20 dkg szőlő * 1 ek szilvalekvár vagy 10 dkg friss szilva * kevés rozmaring * só, bors * olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS: A bőrüknél beirdalt kacsacombokat minimum egy órával a készítés előtt besózzuk és borsozzuk, de a legjobb, ha egy éjszakát is a hűtőben állnak. A húst reggel vaslábosba tesszük a kacsahájjal és a rozmaringgal. Ha nincs vaslábosunk, úgy fedjük le az edényt, hogy a gőz se távozhasson belőle. Úgy számoljunk, hogy a kisülő zsír teljesen ellepje a combokat. 110 fokon minimum 3 órát sütjük. Ha a hús már leválna a csontról, a zsírt leöntjük, a mézet a mustárral és borssal kikeverjük, megkenjük vele a combokat és a sütőbe visszatolva megpirítjuk.
Közben a nagyobb darabokra vágott hagymát üvegesre pároljuk, rádobjuk a szőlőt, a szedret, az apróra vágott rozmaringot és a lekvárt. Sózzuk, borsozzuk. Krumplinyomóval kicsit megtörjük, de maradjanak egész szemek is. 8-10 perc alatt összeforraljuk, a gyümölcsök maradjanak roppanósak.
A szőlőnek 18 %-os, vagy még annál is magasabb a cukortartalma, így cukorbetegek csak mértékkel fogyaszthatják! A chutney-ban a bogyós gyümölcs helyettesíthető apróra kockázott savanyú almával.