Ennek a glutén-és tejmentes édességnek a receptjét Fazekas Szibilla küldte el a Metropolnak aki születésnapra készítette el ezt a tortát.
Forrás: Saját
– A barátnőm Svédországban dolgozott egy darabig, ezért is örültem, hogy találtam egy svéd áfonyatorta receptet Stahl Judittól, és ezzel kedveskedhettem neki. Az alapreceptből indultam ki, mert glutén és tejmentes, de a saját ízlésünk szerint változtattam rajta, és kapásból két tésztalapot készítettem, hogy magasabb legyen a torta. Annyira jól sikerült, hogy még a nem mentesen étkező barátaink is habzsolták – nyilatkozta a Metropolnak Szibilla.
15dkg mandulaliszt * 2 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt * ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor * ½ teáskanál szódabikarbóna * ½ teáskanál őrölt kardamon * ¼ teáskanál só * 3 tojás * 25dkg méz * 1 biocitrom reszelt héja * ½ dl semleges ízű olaj
25dkg áfonya * 1 evőkanál méz * 1 teáskanál vaníliakivonat * 2 teáskanál friss citromlé
4 dl növényi tejszín * 1 evőkanál méz * 1 teáskanál vaníliakivonat
1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, mandulaliszttel megszórjuk.
2. Összevegyítjük egy tálban a mandulalisztet, a hajdinalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, őrölt kardamont és a sót.
3. A tojásokat géppel habosra verjük, apránként hozzácsorgatjuk a mézet, majd a reszelt citromhéjat, és ezt is elkeverjük.
4. A tojásos alaphoz fokozatosan hozzáadjuk a száraz anyagot (amit összevegyítettünk), aztán az olajat.
5. A masszát beleöntjük a tortaformába, és 30 percig sütjük. A formában hagyva rácsra tesszük, míg kihűl.
6. Az áfonyát puhára pároljuk, hozzáadva a mézet, vaníliát és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni.
7. A növényi tejszínt a mézzel és a vaníliával habbá verjük.
8. A tésztaalapot megkenjük a krémmel és a tetejére szórjuk az áfonyát. Ha dupla lapot sütünk, hogy igazi magas tortánk legyen, akkor dupla krémet készítsünk, az első rétegre csak a szűrt gyümölcs levét tegyük, majd a második lap, rá a krém, és a legtetejére kerül az áfonya.