Aktuális

Nem hiszed el: Ez a mennyei áfonyatorta glutént és tejet sem tartalmaz

Bors

Létrehozva: 2021.05.07.

Ennek a glutén-és tejmentes édességnek a receptjét Fazekas Szibilla küldte el a Metropolnak aki születésnapra készítette el ezt a tortát.

Forrás: Saját

– A barátnőm Svédországban dolgozott egy darabig, ezért is örültem, hogy találtam egy svéd áfonyatorta receptet Stahl Judittól, és ezzel kedveskedhettem neki. Az alapreceptből indultam ki, mert glutén és tejmentes, de a saját ízlésünk szerint változtattam rajta, és kapásból két tésztalapot készítettem, hogy magasabb legyen a torta. Annyira jól sikerült, hogy még a nem mentesen étkező barátaink is habzsolták – nyilatkozta a Metropolnak Szibilla.

Hozzávalók 1 tortalaphoz (ha kettőt csinálunk, duplán)

15dkg mandulaliszt * 2 dkg teljes kiőrlésű hajdinaliszt * ¾ teáskanál gluténmentes sütőpor * ½ teáskanál szódabikarbóna * ½ teáskanál őrölt kardamon * ¼ teáskanál só * 3 tojás * 25dkg méz * 1 biocitrom reszelt héja * ½ dl semleges ízű olaj 

Áfonyához

25dkg áfonya * 1 evőkanál méz * 1 teáskanál vaníliakivonat * 2 teáskanál friss citromlé

Krémhez

4 dl növényi tejszín * 1 evőkanál méz * 1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

1. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. Kiolajozunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát, mandulaliszttel megszórjuk.

2. Összevegyítjük egy tálban a mandulalisztet, a hajdinalisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, őrölt kardamont és a sót.

3. A tojásokat géppel habosra verjük, apránként hozzácsorgatjuk a mézet, majd a reszelt citromhéjat, és ezt is elkeverjük.

4. A tojásos alaphoz fokozatosan hozzáadjuk a száraz anyagot (amit összevegyítettünk), aztán az olajat.

5. A masszát beleöntjük a tortaformába, és 30 percig sütjük. A formában hagyva rácsra tesszük, míg kihűl.

6. Az áfonyát puhára pároljuk, hozzáadva a mézet, vaníliát és a citromlevet. Hagyjuk kihűlni.

7. A növényi tejszínt a mézzel és a vaníliával habbá verjük.

8. A tésztaalapot megkenjük a krémmel és a tetejére szórjuk az áfonyát. Ha dupla lapot sütünk, hogy igazi magas tortánk legyen, akkor dupla krémet készítsünk, az első rétegre csak a szűrt gyümölcs levét tegyük, majd a második lap, rá a krém, és a legtetejére kerül az áfonya.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek