Aktuális

Vanília dobja föl a cseresznyéspitét – hétvégi menü

Bors

Létrehozva: 2021.06.19.

Érik a cseresznye, így vétek lenne kihagyni a desszertből. Ez után a pite után garantáltan mindenki megnyalja majd a tíz ujját. Előtte pedig – főleg ebben a melegben – elég egy könnyebb menü.

Forrás: Shutterstock

Leves

Rongyos tojásleves borsóval és darált hússal

Elkészítési idő: 55 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 3 ek olaj * 40 dkg darált sertéshús * 1 ek édes-nemes paprika * ½ tk köménymag * 2 ek liszt * só, őrölt fekete bors * 40 dkg zöldborsó * 3 tojás * ½ citrom * petrezselyem

Elkészítés: Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és kevergetve pirítsuk rajta fehéredésig a darált húst. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a pirospaprikával, a köménymaggal, alaposan keverjük el, majd hintsük meg a liszttel. Tegyük vissza a lábast a tűzre, öntsük fel a darált húsos elegyet egy kevés hideg vízzel, és keverjük el. Ezután adjunk hozzá még 1 l vizet. Sózzuk, borsozzuk meg a levest, és forraljuk fel. Szórjuk a levesbe a megtisztított borsót, és közepes lángon főzzük addig, amíg a darált hús, továbbá a borsószemek teljesen megpuhulnak. Villával kissé verjük fel a tojásokat, azután állandó kevergetés mellett csorgassuk a levesbe. Főzzük további 2 percig, végül ízesítsük a citrom kifacsart levével. Egy kevés felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tipp: Tálalja a levest néhány szelet keménytojással díszítve.

Főétel

Céklarizottó pirított kesudióval és sertésszűznyárssal

Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: **

Hozzávalók (4 személyre): 1 bögre rizs * 8 dkg vaj * 1 fej hagyma * 2 dl vörösbor * 1 fej cékla * só, bors * 4 dl zöldségalaplé vagy húsleves* 4 ek parmezán sajt * 1 nagy marék rukkola * 10 dkg kesudió szárazon megpirítva. A nyárshoz: 1 szűzpecsenye * só, bors * 1 ág rozmaring

Elkészítés: A hagymát és a céklát apróra kockázzuk. A vajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a rizst, sózzuk, hozzáadjuk a vörösbort, átkeverjük, lassú tűzön főzzük, belekeverjük a céklát, és a zöldséglevessel folyamatosan pótolva a levet, rendszeresen kevergetve főzzük. Krémes állagúra főzzük, végül belekeverjük a parmezánt és a rukkola felét. A szűzpecsenyét hosszú csíkokra vágjuk, nyársra fűzzük, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, kevés olajon a rozmaringággal pár perc alatt megsütjük. Grillezhetjük is a húst, vagy sütőben 200 fokon 10 perc alatt is megsüthetjük. A rizottót tányérra szedjük, rukkolát halmozunk a tetejére, és a húsnyárssal tálaljuk.

Desszert

Vaníliás-cseresznyés pite

Elkészítési idő: 60 perc. Nehézségi fok: ****

Hozzávalók (4 személyre):A tésztához: 32,5 dkg liszt (+ a nyújtáshoz) * 1 csipet só * 1 ek cukor * 23 dkg vaj * 6–8 ek víz. A töltelékhez: 1 kg cseresznye * 3 dkg keményítő * 15 dkg kristálycukor * 1 ek citromlé * 1 tk vaníliaaroma. A tetejére: 1 tojás * cukor. A tálaláshoz: cukrozott habtejszín fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés: Kimagozzuk a cseresznyét, majd összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával, és felhasználásig félretesszük. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzákeverjük a sót és a cukrot. A hideg, kockára vágott vajat beletesszük a lisztbe, alaposan összedolgozzuk. Vajas morzsalékot kell kapnunk. A keverékhez annyi hideg vizet adunk, amennyit felvesz, és addig gyúrjuk, míg összeáll. A tésztalabdát kettévágjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőbe helyezzük. Kb. 5 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből és hagyjuk állni szobahőmérsékleten. Valamivel nagyobbra nyújtjuk, mint a formánk. Az egyik fél kinyújtott tésztánkat feltekerjük a nyújtófára és segítségével beletesszük a piteformába, finoman belenyomogatjuk, majd a tölteléket rákanalazzuk. Rátesszük a tészta másik felét, a széleket összenyomkodjuk, és fodrosra formázzuk. 20 percre a hűtőbe tesszük. Felvert tojással lekenjük a pite tetejét, és megszórjuk cukorral. A közepét 4 irányban bevágjuk, hogy a gőz távozni tudjon. 200 fokon, 20 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 fokra csökkentve további fél órán át sütjük, amíg a tészta ropogósra sül és a töltelék bugyogni kezd.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek