Nagy hőségben fokozottan kell figyelni az elegendő folyadékbevitelre, napi 2-4 litert ajánlott fogyasztani. A limonádé az egyik legjobb megoldás, hogy felfrissüljünk, de a kovászos uborka levéből készült fröccs is tökéletesen oltja a szomjat.
Forrás: shutterstock
A hideg koviubi levet lehet önmagában hűsítőként fogyasztani, vagy akár egy kis szódával dúsítva. A felnőtt verziója a kissé gyomorforgatónak tűnő: kovászos uborkás Újházi-fröccs. A magyar gasztronómia kedvenc húslevesének ötletgazdája, Újházi Ede, egykori híres színészünk szerint, többet tudunk meginni a fröccsből, ha szóda helyett a savanyúság lehűtött levét adjuk a fehérborhoz. Receptje: 2 deci száraz fehérborhoz – erre az olaszrizling a legjobb – öntsünk 1 deci jégbe hűtött kovászos uborka levet.
A szupermarketekben is pár száz forintért kapható chai indiai fűszeres tea, ami igazán izgalmas mézzel és tejjel elkeverve. Laktózérzékenyek fogyaszthatják laktózmentes tejjel, de mandula-, kókusz- vagy szójatejjel is ugyanolyan finom. Bors tipp: bőven elég egy fekete teát némi fahéjjal, csipet borssal, esetleg késhegynyi gyömbérrel befűszerezni, mézzel, tejjel elkeverni, lehűteni, jeget adni hozzá, és kész is a házi jeges-tejes chai teánk.
A görögdinnye 90 százaléka víz, ezért ez az egyik legjobban hidratáló gyümölcs. Összeturmixolva, kevés ásványvizet hozzáadva máris kész a tökéletesen hűsítő nedű. Egy kevés bazsalikomot hozzáadva mediterrán hangulatot idézhetünk. Ha mentaleveleket teszünk bele, még inkább frissítő hatást érünk el.
Néhányan idegenkednek a kígyóuborka italként való fogyasztásától, pedig kellemes frissítő a kánikulában. A citrommal ízesített, édesített vízhez adjuk pár szelet, vagy némi pürésített kígyóuborkát, néhány mentalevél hozzáadásával még kellemesebb ízű lesz.
A limonádéba morzsoljunk pár szárított levendulavirágot, de frissen is beletehetünk egy-két virágfejet. Mivel a levendulának elég intenzív íze van, ennél ne adjunk többet az italhoz!
Egyáltalán nem tűnik összepasszolónak, pedig ízben jól kiegészítik egymást. Egy liter vízhez bodzaszörpöt keverve 4-5 darab összeturmixolt kivivel összekeverve máris kész a különleges limonádé, már csak le kell hűteni.
Az alkoholmentes piña colada egy tej/tejszín nélküli verziója. Egy liter vízbe 120 gramm feldarabolt kókuszdiót és ugyanennyi ananászt tegyünk. Majd néhány karika citrommal pár órán át a hűtőben hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Egy hámozott, felkockázott mangót és 200 gramm málnát tegyünk egy liter, kevés gyömbérrel fűszerezett vízbe. Néhányórán át a hűtőben kell tartani, hogy lehűljön és kellően beízesítse a vizet. Ha sietünk, lehet pürésíteni és jégkocka hozzáadásával lehűteni.
A csirkefűszer meglepő módon italba is kellemes, de csak őrölt vagy egész formában ajánlott a vízbe keverni. Mivel erőteljes ízű fűszerről van szó, pár szálnál vagy egy fél kávéskanálnál ne tegyünk többet egy liter vízhez! Majd egy negyed grapefruitot karikázzunk bele. Néhány óra hűtésre itt is szükség lesz, hogy a grapefruit íz kellemesen érezhető legyen az italunkban.