Idén nyáron valószínűleg fontos szerephez jut a Balaton a magyarok és a környező országokban élők körében. A járvány ugyan késleltette a szezon kezdetét, de a vendéglátósoknak most egy másik, szintén a pandémia okozta problémával is szembe kell nézniük: nincs elég munkaerő.
Vannak dolgok amikre azt hisszük, hogy eredeti balatoni. Ilyen például a tengeri hekk, a helybéli német turista, aki Zimmer Frei-ben él, amiket olyanok üzemeltetnek, akik évente csak három hónapot dolgoznak. Pedig ez egyáltalán nincs így. Minden szezon elején diákok és önjelölt alkalmi pincérek hada érkezik a tóhoz a jobb fizetés, a laza munka és a nyári életérzés miatt. Legalábbis ez volt eddig.
A bárok és éttermek az újranyitást követően országszerte kihívásokkal néznek szembe, miután a pandémia kitörése óta elbocsátott szakképzett munkaerő egy része végleg elhagyta a vendéglátói pályát vagy visszament külföldre.
Én munkaerőhiányt nem érzek, a szakképzett munkaerőt hiányolom.
Nagyon sokan akarnak dolgozni, napi szinten 20-25 önéletrajz érkezik. Az igazi vendéglátósok máshol többet is kereshetnek, ezért nem nagyon jönnek, az egyetemistáknak és nyugdíjasoknak meg tudásukhoz képest irreálisan magas a bérigénye, és ráadásul nem is bírják. Egy-két hét után feladják. Megrémülnek a heti hat napos munkahéttől, meg a napi 12 órás talpalástól, és akkor arról nem is beszélek, hogy ha kint 30 fok van, akkor a konyhában 60 – skiccelte fel a helyzetet Szili Zsolt vendéglős, akitől megtudtuk, hogy a bérek 250 ezer forinttól egészen 600 ezer forintig mozognak. A szakácsoknak még ennél is többet kínálnak néhol, de nincs, aki jelentkezne.
A Szili család már több mint 30 éve üzemeltet büfét Zamárdiban a szabadstrandon. Zsolt elmondása szerint tovább rontja a helyzetet, hogy vannak az úgynevezett egynyári vállalkozók, akik nem szeretik kifizetni az alkalmazottaikat, és emiatt rossz híre van a Balatonnak.
Akinek van két keze, két lába, felőlem jöhet.
Egyszerűen nincs ember, akármennyit ajánlunk, nem jönnek. Nagyon megdrágultak az alapanyagok és a rezsi is több, ezért tavalyhoz képest 25%-kal emelnünk kellett az árakat, de a vendégek nem panaszkodnak. Van itt pénz – ad helyzetjelentést a világosi strandon Maráczi György büfétulajdonos, aki szerint az idei szezonban ez az első hétvége, hogy érdemes volt kinyitni.
Ez talán annak is köszönhető, hogy a tavaszi járványhelyzet miatt sokan nem mernek védettségi igazolvány és anyagiak híján külföldön nyaralni. Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy a balatoni ételek ára azért is magasabb, mert a szezon csak néhány hónapig tart, így azok a büfék, akik télre bezárnak, ilyenkor termelik meg a kenyérre valót.
Hegyi Károly Ádám Siófokon, a Petőfi sétányon vezet éttermet. Ő és a Bors munkatársai is teljesen mást tapasztaltak eddig a magyar tenger fővárosában, mint az előzőekben említett két településen. Csak magyarok sziesztáztak a parton, akik hűtőtáskáikból, pokrócaikon csemegézték a hazait, miközben a büfékben és falatozókban dolgozók tétlenül, a vizet nézve dacoltak a hőséggel a beach-en.
A Balaton még hétköznap csendes, de a vendéglátósok nagyon remélik, hogy nem sokáig.
– Egyre később indul a szezon, de azon vagyunk, hogy behozza magát – fogalmaz bizakodón Hegyi Károly Ádám üzletvezető.
– Külföldiek még nincsenek, bár egy-két amerikaival már találkoztunk. Kicsit félünk, hogy gyengébb lesz a nyár a tavalyihoz képest. Tovább rontja a helyzetet, hogy iszonyatos a munkaerőhiány. Egyszerűen nincsenek pincérek, szakácsok, de takarítószemélyzet sem – mesélte.