A nyári melegben néha nincs kedve az embernek sokáig a tűzhely mellett állni. Ezért most olyan ételsort mutatunk, amely gondos előkészítés után akár egy óra alatt elkészülhet.
Uborkagazpacho – Hideg uborkaleves
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 2 szelet fehér kenyér * 1 gerezd fokhagyma * 1 kis fej vöröshagyma * 1 kígyóuborka + a tálaláshoz * 1 kis marék petrezselyemlevél + a tálaláshoz * 1 kis marék bazsalikomlevél + a tálaláshoz * 4 ek olívaolaj + a tálaláshoz * 3 tk fehérborecet * só, bors
Elkészítés: A kenyérszeletek héját vágjuk le, a belsejüket kockázzuk fel, és locsoljuk meg 150 ml vízzel. Hagyjuk állni 10–15 percig. Közben hámozzuk meg a fok- és a vöröshagymát. Előbbit aprítsuk fel, utóbbit szeljük félbe. Az uborkát tisztítsuk meg, és vágjuk fel nagyobb darabokra. Adjuk a kenyérhez az előkészített zöldségeket és a zöldfűszereket. Locsoljuk meg az olívaolajjal és a borecettel, sózzuk, borsozzuk meg, azután botmixerrel pürésítsük az egészet. Ha a leves túl sűrű, öntsünk hozzá egy kevés vizet. Végül ízlés szerint sózzuk meg, és tegyük a hűtőbe 2–3 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára. Némi olívaolajjal meglocsolva, továbbá néhány uborkakarikával, valamint petrezselyem- és bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.
Színes csirkenyárs
Elkészítési idő: 45 perc + pácolás. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 80 ml olaj * ½ tk édes-nemes paprika * só * 60 dkg csirkemellfilé * 2 piros kaliforniai paprika * 1 fej lila hagyma * ½ citrom * 1 csokor petrezselyem
Elkészítés: Keverjük össze az olajat a pirospaprikával és néhány csipet sóval. A csirkemellfilét mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk fel falatnyi darabokra. Ezután forgassuk össze azokat a fűszeres olajjal, és tegyük a hűtőbe 60 percre. A paprikákat mossuk meg, csumázzuk ki, majd a meghámozott lila hagymával együtt vágjuk fel nagyobb darabokra. Húzzuk a hús-, a paprika- és a lilahagyma-darabokat vízbe áztatott fanyársakra. Száraz serpenyőben süssük ropogósra a nyársakat, végül locsoljuk meg mindet a citrom kifacsart levével, és szórjuk meg a finomra aprított petrezselyemmel.
Nyári málnás pite
Elkészítési idő: 35 perc + hűtés. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (10 szelethez): 1 csomag (30 dkg) konyhakész linzertészta * 1 kg szárazbab * 1 tasak vaníliaízű pudingpor (főzés nélküli) * 500 ml tej * 1 biocitrom * 25 dkg málna
Elkészítés: A tésztát tekerjük ki, majd a sütőpapírral együtt helyezzük egy piteformába úgy, hogy pereme is legyen. Terítsünk rá egy darab sütőpapírt, öntsük rá a szárazbabot, majd toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Ezután vegyük ki, távolítsuk el a tésztáról a babot a sütőpapírral együtt, és hagyjuk kihűlni. Kézimixerrel keverjük simára a pudingport a tejjel kb. 3 perc alatt. A citromot mossuk meg, töröljük szárazra, majd reszeljük a héját a pudingba. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, és facsarjuk a levét is bele. Keverjük át, azután simítsuk a tésztára. Végül tegyük a hűtőbe, hogy a krém megszilárduljon. A málnát mossuk meg, csepegtessük le, és szórjuk a pitére. Felszeletelve kínáljuk.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.