Javában tart a strandszezon. Sokan szívesebben visznek magukkal otthonról ételt, hogy ezzel is spóroljanak. Vannak azonban szempontok, amiket figyelembe kell venni az ételek összeválogatásánál.
Először is ne tartalmazzon gyorsan romló alapanyagot (nyers hús, hal, tejtermékek, nyers tojás) azaz étel, amiről még nem tudjuk a nagymelegben, hogy mikor esszük meg. Fontos, hogy legyen finom hidegen is. Bármennyire is szereti valaki a pörköltet, az hidegen nem jó. Mivel az ételt nem tudjuk szépen tálalni, fontos, hogy akár egy fél napos rázkódás után is gusztusos maradjon egy műanyag dobozban. Ne vigyünk csöpögős szószos, szaftos ételeket. És az sem utolsó szempont, hogy legyen kényelmesen fogyasztható.
Ha sült húsokban gondolkodunk, érdemes azokat akár már előző este is elkészíteni, de legalább előkészíteni. A húst például már előző nap ki lehet klopfolni, és befűszerezni, hogy reggel már csak a sütés legyen hátra. De például a rántott húst vagy a fasírtot már előző este is készre süthetjük és reggelig jól elvan a hűtőben.
Ugyanez igaz lehet salátákra, zöldségekre, sőt ezeknek még jót is tesz, ha a hűtőben egy kicsit összeérik. Ezeket fel kell szeletelni, kockázni, hogy a strandon már könnyen kanalazható, villázható legyen. Tetővel ellátott dobozba zárva tegyük a hűtőbe, hogy ne vegye át más ételnek a szagát. Zöldséget összekeverhetünk felkockázott sült csirkehússal is akár. Ezeknél azonban felejtsük el, hogy evőeszközt is kell csomagolnunk.
Sokan visznek palacsintát a strandra és ez is elkészíthető előző nap, ahogy a főtt kukorica is, mert az is jó hidegen. Lehet hús nélküli sültekben is gondolkodni: finom a rántott padlizsán, a rántott tök, a rántott cukkini is.
Ez az legkönnyebben fogyasztható strand kaja. Zsömlével vagy bagettel készítsük. Ez reggel is összeállhat. Arra kell figyelni, hogy ne tegyünk bele könnyen romló felvágottat, például párizsit. A megvajazott péksütemény „töltelékeként” érdemesebb akár drágább dolgokban gondolkodni, ami lehet téli vagy ahhoz hasonló szalámi, szárazkolbász, füstölt sonka. „Feljavíthatjuk” még egy szelet trapista sajttal, és kerülhet még bele paprika és felszeletelt paradicsom is. Az eddig felsorolt ételeket legjobb hűtőtáskában elvinni magunkkal, és ha már hűtőtáska, akkor a tojásrántottás zsömle is szóba jöhet, ami kimondottan kiadós és finom étel. Ha készült rántott hús vagy fasírt, annak is a zsömlékben a helye.
Ha nem akarjuk az időnket a sütéssel, szendvicskészítéssel tölteni, vannak olyan ételek is, amiket készen megvehetünk, a fogyasztásuk is egyszerű. Szóba jöhet mindenféle édes vagy sós keksz, müzli szelet, piskóta, péksütik, mint a pogácsa, a sajtos rúd, a muffin, a lekváros bukta, és a chipsek is.
Ha van velünk hűtőtáska, akkor az alacsony alkohol tartalmú, vagy alkoholmentes sörnek ott van a helye, ahogy igazából a gyümölcs italok is hűtve a legfinomabbak. Van azonban olyan ital is, ami nem kíván hűtést, mégis jól esik. Ilyenek a teák, aből sok féle változat készíthető. Ennek elkészítésével sem kell reggelig várni, sőt előnyösebb még előző nap, mert forrón nehezen tudnánk reggel szállítható hőmérsékletre lehűteni.