Aktuális

Nem csak a nagyinak van joga a befőzéshez! Összeszedtük a titkokat: így lesz tökéletes a zöldség és gyümölcs

Bors

Létrehozva: 2021.08.18.

Dübörög a zöldség-gyümölcs szezon. Piacról piacra járva szebbnél szebb portékát találunk, amit érdemes félretenni télire. A Bors összeszedte, hogyan tudjuk tartósítani a most porondon lévő zöldségeket, gyümölcsöket.

Forrás: Pixabay

Akár a kertben, magunknak termelünk, akár a piacon vesszük meg földünk legjavát, gondoljunk arra, a nyári bőség ne csapjon át téli szükségbe. Megmutatjuk, hogy érdemes az augusztus közepi paradicsomot, uborkát, őszibarackot és szilvát tartósítani, hogy télen is élvezhessük zamatukat!

Paradicsom: sűrítménynek a legjobb

A paradicsomnál érdemes ügyelni arra, hogy édes, lédús fajtákat válasszunk. Ezt a zöldséget leginkább sűrítményként vagy lé formában érdemes félretenni. A sűrítményhez pucoljuk meg a szemeket, majd a belső, magos résszel együtt kb. 1,5 óra alatt főzzük puhára a paradicsomot. Ha ez megvan, botmixerrel turmixoljuk simára a főzetet.

Befőzéshez a száraz dunsztot javasoljuk: a készítményt forrón tegyük az előre elmosott üvegekbe, majd lezárás után az üvegeket vastagon takarjuk be pléddel, hogy lassan hűljenek ki. Így nélkülözni tudjuk a tartósítószereket is! Télen, egy jó bolognai spagettihez a házi sűrítménynél nincs is jobb!

Csemegeubi savanyúsághoz

Ha egy jó kis őszi-téli ecetes uborkára vágyunk, nincs más dolgunk, mint a csemegeuborkákat jó félujjnyi darabokra felkarikázni (a végeit vágjuk le), majd pár szelet vöröshagymával együtt alaposan sózzuk meg a szeleteket, hogy levet engedjenek. Egy éjszakát hagyjuk állni, majd másnap töltsük meg vele az üvegeket. A felöntőléhez 10%-os ecetre lesz szükségünk.

Egy dl ecethez keverjünk 1 evőkanál cukrot, 3 deci vizet és ízlés szerint fűszerezzük, majd forraljuk fel az elegyet. Amikor felöntöttük az üvegeket, hőkezeléshez 4-5 percre egy forró vízzel teli lábasba tegyük őket úgy, hogy a fedők is víz alatt legyenek. Ezután szobahőmérsékletre hűtsük vissza az üvegeket. 6 hét kell, míg az ízek összeérnek, addig ne nyúljunk az uborkához!

Őszibaracklekvár a gyerekeknek

Sokak kedvence, ami szinte pillanatok alatt elfogy – ha keveset készítünk belőle! Olyan fajta barackot érdemes választani, ami magvaváló, mert így nemcsak a magtól, de a héjától is könnyen megszabadulhatunk. A barackot magozás és hámozás után kockázzuk fel, majd a lábasban botmixerrel pürésítsük.

2 kg gyümölcshöz szükségünk lesz 25 dkg cukorra, és 2 mokkáskanál citromsavra – utóbbi természetes anyag, ahhoz kell, hogy ne barnuljon meg a barack. Ekkora mennyiséget jó egy óráig főzzünk, majd amikor kellően sűrű lesz az elegy, töltsük befőttesüvegbe, majd lezárás után száraz dunsztban, 2-3 nap alatt hűtsük ki őket.

Ecetes-fokhagymás szilva az ínyenceknek

Speciális ételhez speciális eljárás dukál. Olyan szilvát válasszunk, ami már érett, de még nem puha. Először a felöntővizet rakjuk össze: 1 liter vízhez 20 dkg cukorra és 1-1,5 dl 10 százalékos ecetre lesz szükségünk. Ezt keverjük össze, majd a gyümölcsöt mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük tiszta üvegbe.

Öntsük fel a felöntővízzel hidegen a gyümölcsös üvegeket, majd a vizet öntsük vissza egy tálba. Ezt forraljuk fel, és forrón ismét öntsük a szilvákra. 10 percig hagyjuk állni, majd megint öntsük vissza a vizet az edénybe, és megint forraljuk azt fel.

Közben egész fahéjat, néhány szem szegfűszeget és pár gerezd pucolt fokhagymát dobjunk az üvegekbe. Amikor újra felforrt a víz, véglegesen felöntjük vele az üvegeket és 1-2 napos száraz dunszt után feltehetjük őket a kamra polcaira. Az ilyen szilva sült húsok mellé ideális kísérő tud lenni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek