Buday Péter sztárséf, műsorvezető szerint a kukoricát a legtöbben megfőzik, pedig van más lehetőség is.
Mivel a szemek eleve puhák, rövidebb ideig közepesnél gyengébb lángon lehet sütni és grillezni is a zöld levelében. Az utóbbi ugyan ki fog száradni, de belül fantasztikus íze lesz. Se cukor, se só nem kell hozzá, mert finom édes lesz és zamatos, mivel a saját levelében sül meg. Sütőbe is be lehet tenni, mert megfő a saját gőzében, ha rajta hagyjuk a héját.
A kukorica nagyon jó köret, hogyha a szemeket megpirítjuk egy kis vajban. Sóval borssal, citrommal és kaporral kell fűszerezni. Ha erre kerül még egy kis tejszín is, akkor az már fantasztikus mártás.
A kukorica remek kiegészítője a sztékeknek. A tálalása öt-hat centis hengerként történik. Pálcikát szúrnak a két végébe, és úgy lehet leenni, vagy a felállított hengerről lehet levágni a szemeket. A kukorica jó krémlevesnek is, és salátába is be lehet keverni. Nagyon finom a kapros kukorica is.
Pár csőnek öt-hat perc alatt grillen minden oldalát megsütjük, majd utána meghámozzuk, és éles késsel levágjuk a szemeket. Ezt vajban megpároljuk. Rá kerül a só, bors, kapor citromlé, és keverünk hozzá tejszínt. Ez így finom köret.
Majonézt egy kevés tejföllel hígítjuk. Ebbe belekeverjük a főtt kukorica szemet és szójaszósszal ízesítjük. Az is jó, ha tejfölbe szójaszószt keverünk és ebbe kerül a főtt kukorica.
20 deka kukoricát és tíz deka borsó szemet pirítsunk együtt vajon. Ezt sóval, borssal ízesítjük. Erre ráteszünk három csomag kaprot, és egy fél doboznyi mentát összevágva. Összekeverjük, majd citrom levet csavarunk hozzá. Ez így egy nagyon finom zöldséges étel. A fűszerekkel már nem kell főzni, csak a forró zöldséggel átpirítani.
A kukorica nagyon jó csípősen is. Ennél a kukoricát vajjal, sóval, borssal, és egy kis csilivel együtt kell pirítani. Ehhez is kell egy kis citromlé, ami minden zöldségnél ízfokozó.
Ha mirelit kukoricát használunk, azt meg kell gőzölni, de nem főzni, mert attól veszít az ízéből.
Így készül Buday Péter receptje szerint a borjúmáj, sajtos kukoricapürével és sült zöldséggel.
– Nagyon finom lesz, és nagyon gyorsan fog elkészülni. A körete egyszerű kukoricakrém lesz. A mirelit kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük vajpuhára. A sárgarépát vékony szeletekre vágjuk, ahogyan a zellert és a hagymát is. Ezeket félretesszük, mert majd abban a zsiradékban fog elkészülni, amiben a májat megsütöttük. A májat vékony szeletekre vágjuk, de sózni nem szabad, csak felhasználás előtt, mert megkeményedik. Bors viszont mehet rá. Forró serpenyőben vajat és olajat melegítünk, beledobunk fokhagyma gerezdeket, és most tesszük hozzá a májat. Amikor átsült, kivesszük, de nem szabad megszúrni, mert kifolyik belőle a jó leve. A megmaradt zsiradékba belemegy a zöldség, majd megpirítjuk és megsózzuk. Mehet rá egy kis bors is. Ehhez adunk egy kis mustárt is. A megpirított zöldséget borral meglocsoljuk. A kukoricát a főzőlevével együtt turmixgépbe öntjük. Megy hozzá tejszínes krémsajt. Az elkészült zöldséghez hozzáöntünk tejszínt. A tányérra kitesszük a kukoricapürét, mellé a zöldséget, tetejére a májat és a tetejét bazsalikommal díszítjük. Ennyi az egész!