Az évszakváltáshoz egy finom, melengető menüt ajánlunk sajttal, brokkolival, szilvával. Garantáltan mindenki elégedetten sziesztázik majd utána.
Forrás: mindmegette.hu
Sajtkrémleves háromféle sajtból
Elkészítési idő: 30 perc. Nehézségi fok: *
Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg krémsajt * 5 dkg camembert sajt * 3 dkg márványsajt * 1 leveskocka * 2 dl tejszín * só, bors * szerecsendió * olívaolaj * 5 szelet barna kenyér
Elkészítés: A krémsajtot felmelegítjük, hozzáadjuk a camembert sajtot és a márványsajtot, majd addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem olvadnak. Fokozatosan hozzáöntjük a leveskockából készített húsleves alaplét, majd a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval. A kenyeret apró kockákra vágjuk, olívaolajon megpirítjuk. Az elkészült sajtkrémlevest friss bazsalikommal és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
Tepsis burgonya húsgombóccal
Elkészítési idő: 45 perc. Nehézségi fok: ***
Hozzávalók (4 személyre): 75 dkg burgonya * 65 dkg vegyes darált hús * 1 tojás * 2 ek zsemlemorzsa * 4 ek napraforgóolaj * 25 dkg brokkoli * 1 gerezd fokhagyma * 2 fej vöröshagyma * 42,5 dkg daraboltparadicsom-konzerv * 3 ek olívaolaj * só, bors * kristálycukor * 6-7 ág petrezselyem
Elkészítés: A burgonyát hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk fel cikkekre, és főzzük forrásban lévő sós vízben 15 percig. Aprítsuk finomra a meghámozott fokhagymát 1 fej vöröshagymával. Botmixerrel pürésítsük a darabolt paradicsomot a levével. Forrósítsunk fel 1 ek olívaolajat, és kissé pirítsuk meg rajta a vöröshagyma felét és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsompürét, forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük a mártást 6-7 percig. Ízesítsük sóval, borssal és 1 csipet cukorral. A petrezselyem feléről csipkedjük le a leveleket, aprítsuk fel, és dolgozzuk össze a darált hússal, a tojással, a zsemlemorzsával és a maradék aprított vöröshagymával. Sózzuk, borsozzuk a masszát, majd formázzunk belőle 8 gombócot, és süssük ropogósra a felhevített olajon 8-10 perc alatt. Azután szedjük mindet konyhai papírtörlőre. Forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, és pirítsuk meg rajta a leszűrt, lecsepegtetett burgonyát. Forgassuk bele a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, továbbá a megmaradt, meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát, és pirítsuk együtt további néhány percig. Locsoljuk a paradicsommártást tányérokra, kettesével rendezzük el rajta a fasírtokat, és halmozzuk melléjük a brokkolis burgonyát. Petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Szilvás galette
Elkészítési idő: 90 perc. Nehézségi fok: **
Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg tönkölyliszt * 12 dkg búzaliszt * csipet só * 1 tk porcukor * 10 dkg hideg vaj * 50-55 ml hideg víz.
A töltelékhez: 2-3 ek barna cukor * csipet fahéj * csipet só * 1 ek keményítő * 10 szilva * 1 citrom leve * 10 dkg szilvalekvár
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe rakjuk pihentetni legalább egy órát. A szilvát felezzük, kimagozzuk, majd összeforgatjuk a fahéjas cukorral, sóval és keményítővel, majd meglocsoljuk citromlével. Ha már nyújtható a tészta, akkor kinyújtjuk egy sütőpapíron nagyjából kör alakúra, megkenjük a lekvárral, középen megpakoljuk gyümölccsel, és a tészta szélét ráhajtogatjuk a közepe felé haladva, így betakarva a szilvát. 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
További receptek a mindmegette.hu oldalon.