Nincs ember Magyarországon, aki ne hallott még volna a vadasról. Van, aki marhából készíti, mások vadhúsból, de még olyanok is léteznek, akik szerint akár csirkéből is megfőzhető. Talán az egyik legmegosztóbb étel, vélhetően azért, mert kevesen készítik igazán ízletesen. Most felfedjük a titkot, hogy mitől lesz a mártás tökéletes!
Forrás: Pixabay
Vannak, akik szerint a vadashoz a húst pácolni felesleges. Mi velük szemben azt mondjuk, hogy nagyon is megéri időt szánni az előkészítésre. A marhahúst vágjuk nagyobb darabokra, kenjük be mustárral, szórjunk rá borsot, zúzott fokhagymát, negyedelt vöröshagymát, majd öntsük fel vörösborral. Tartsuk így egy-két napig, de legalább egy éjszakára a hűtőben!
A főzéshez vegyük ki a húst a borból, tegyük fazékba, adjunk hozzá jó sok pucolt, de egészben hagyott sárgarépát, illetve egy-két darab zellergumót. Tegyünk néhány gerezd vágott fokhagymát, illetve egy-két fej vöröshagymát egészben. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd gyöngyözve főzzük puhára!
A páclevet ne öntsük ki, inkább szűrjük át! Egy kisebb mennyiséget a legkisebb edénybe öntsünk át, tegyünk bele tört borókabogyót, és forraljuk fel! Amíg a hús megpuhul, hagyjuk állni, majd a kivonatot is szűrjük át!
Ha a hús megpuhult, vegyük ki a levesből, és egy szűrőlapát segítségével a zöldségeket is! Egy mély serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat és hevítsük fel! Tegyünk bele 2-3 evőkanál cukrot és karamellizáljuk! Ezután egy-két fej vékonyra szelt hagymát adjunk hozzá, és pirítsuk üvegesre. Ha ezzel megvagyunk, adjuk hozzá a leveszöldségeket, és sűrű kevergetés mellett pirítsuk együtt. Ha már nagyon kellemes az illata, súzzuk és borsozzuk, majd adjunk hozzá egy evőkanál mustárt! Ha nincs elég leve, adjunk hozzá a pácléből! Amikor már a hagyma elkezd szétfőni, ízesítsük a borókabogyó-kivonattal, majd motmixszerrel pürésítsük! Ha nem elég szószszerű, a levessel higítsuk! A mártást végül egy nagyon sűrű szűrőn passzírozzuk át, ettől selymesebb lesz!
A következő lépés a zsemlegombóc elkészítése! Egy-két szikkadt zsemlét vágjunk kockákra, majd olaj nélkül, egy serpenyőben pirítsunk meg! Ha kihűlt, lisztből és tojásból egy kevés sóval készítsünk egy gyúrható tésztát, majd gyúrjuk bele a zsemlekockákat! Megbolondíthatjuk vágott petrezselyemmel és alaposan lepirított, nagyon apróra vágott húsos szalonnával. A masszából formáljunk diónyi (vagy ízlés szerint nagyobb) gombócokat, majd lobogó, sós vízben fűzzük meg!