Aktuális

Fontos bejelentéseket tett a kormány

Címkék
friss

Bors

Létrehozva: 2021.11.11.

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra csütörtökön fontos dolgokat jelentett be.

Gulyás Gergely a járványügyi adatok ismertetésével kezdte a csütörtöki Kormányinfót. "Van fegyver a vírus ellen, ez pedig az oltás" - hangsúlyozta. Aki oltást kapott, 100 emberből 1 fertőződik meg.

A múlt héten a Pfizer is nyilvánosságra hozta azt a kutatást, hogy fél év után az oltás ereje csökken, ezért mindenkit arra biztatnak, hogy vegye fel a harmadik oltást is. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, november 22-től 101 oltóponton előzetes bejelentkezés nélkül is meg lehet kapni az oltást. 

Hangsúlyozta, hogy nem akarnak bevezetni kötelező oltást, de lehetőséget adtak a cégeknek arra, hogy saját hatáskörben elrendeljék a kötelező oltást a munkavállalóknál.

A jelenlegi adatok alapján nem lehet megmondani, mikor lesz a negyedik hullám csúcsa, van, aki már ennek a hónapnak a végére teszi, van, aki december végére. Nem tudjuk, utána hány hullám lesz még.

A kormány tárgyalt a rezsiárakról. Azt állapították meg, hogy EU-ban energiaválság van. 400 százalékkal nőtt a földgáz ára. Magyarországon kívül minden országban emelkedett a rezsi ára. Az áramár 100 százalékkal emelkedett egyetlen év alatt Európa-szerte, a kormány viszont fenntartotta a rezsicsökkentést. Káros ezzel szembemenni a nyilatkozatok szintjén is. Versenyképességi előnyben vagyunk, ez a gazdasági növekedés számaiban is látszik.

A benzinár ugrásszerűen nőtt meg, de az uniós országoknál még így is az egyik legolcsóbb nálunk a benzin. November 15-től a benzin és a gázolaj literárát 480 forintos literáron rögzíti a kormány.

Három hónapra vonatkozik a 480 forintos maximális benzinár és a dízelár, és azt követően felülvizsgálják - mondta kérdésre Gulyás. 

Migrációs válság is kialakult. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy továbbra sem kapott választ Orbán Viktor az Európai Bizottságtól, hogy térítsék meg a kerítésépítés költségét. Elfogadjuk, hogy bocsánatot nem kérnek, de az Európai Bizottság tartozik azzal, hogy a határvédelem költségeit megtérítik - tette hozzá. Önkéntesek is mennek a határra  - mondta Gulyás.

A magyar határon az illegális átlépési kísérletek száma jelentősen megnőtt. 

Január elsejével lesz tanári béremelés - mondta Gulyás. A következő ciklusban a pedagógus-bérfelzárkóztatás lehet a legfontosabb terület. "2012-13-ban nagyot lépett a kabinet ezen a területen, de azóta jelentős béremelés volt, és nem követte a tanári fizetések emelése ezt". 

Segítséget kaphatnak a távhőszolgáltatók

Gulyás kérdésre elmondta, nem lehet tudni, milyen hosszú időre kell berendezkedni a magas energiárakra. "Attól függ a további lépések rendszere, hogy mennyi ideig áll fenn a jelenlegi helyzet. A távhőszolgáltatóknak állami segítségre van szüksége, és erről később lesz döntés".  

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek