Ukrajna

Anya a gyerekének: Ne félj drágám, minden rendben lesz apával!

Címkék
frissUkrajna

KKP

Létrehozva: 2022.02.26.

Családokat szakít szét az ukrajnai háború. A kárpátaljai magyarok közül, aki csak tehette, megindult, hogy az anyaországban találjon menedékre. A magyar állampolgársággal nem rendelkező, aktív korú férfiak a jelenlegi helyzetben nem hagyhatják el Ukrajna területét. A Bors munkatársai tegnap a határon jártak.

kárpátaljai menekültek

Forrás: Bors

Kitört a háború. A Kárpátalján élők szerint egyelőre nem kell attól tartani, hogy a harci cselekmények a magyarlakta területekre is átterjednek, viszont az országban kihirdetett hadi állapot őket is mélyen érinti. A 18 és 60 év közötti férfiaknak megtiltották, hogy az országot elhagyják, ugyanis bármelyik pillanatban behívhatják őket katonának. Ezt csak a kettős állampolgárok kerülhetik el, ugyanis magyar útlevéllel tegnap még kiengedték őket az állam területéről. Egyesek szerint tartani lehet attól, hogy a napokban a határt teljesen lezárják.

A záhonyi határ Ukrajna megtámadását követő napon, Fotó: Végh István, Bors

Nem volt tömeg a határnál

Csütörtökön még tumultus uralkodott az átkelőkön, ez péntekre élénk forgalomra csillapodott, és lapzártánkkor még nem lehetett biztosan tudni, milyen helyzet áll elő szombatra.

Nagyon rossz a helyzet. Már az utcán igazoltatják a férfiakat. 

Egy barátomnál nem volt magyar dokumentum, ezért ott helyben közölték vele, hogy még telefonálhat a szeretteinek, de aztán a mobilját ki kell kapcsolnia, őt pedig viszik beöltözni. Engem a barátnője értesített zokogva – mondta a teherfuvarozóként dolgozó Viktor a záhonyi határátkelőnél, aki egy darabig biztosan nem tér vissza a szülőföldjére.

A szüleim még kint vannak, én itt lakom. Remélem, még időben utánam jönnek.

Mindenki segít

A lónyai átkelőnél inkább a gyalogosforgalom bizonyult élénknek. Miközben egy családhoz odaléptünk, éppen megállt mellettünk egy autós.

Elvihetek valakit egy darabig? Nyíregyházára megyek! 

– kiáltott ki a sofőr, és az ő esete nem is egyedi. Rengeteg itteni magyar felajánlotta a segítségét az út szálén várakozóknak. Volt, aki élt is a lehetőséggel.

– Köszönjük, értünk jönnek a rokonok – mondta az általunk megszólított házaspár. Ők most megpróbálnak itt munkát találni. Mindent maguk mögött hagytak Kárpátalján. – Jól menő boltunk van. A tegnapi pánik miatt egyébként a vevők megrohamozták az élelmiszerüzleteket, mára sok helyen kifogytak a készletek. Mi nem foglalkoztunk a polcok újbóli feltöltésével, inkább elindultunk. Természetesen csak a magyar útleveleket hoztuk magunkkal, mert tudtuk, jobb, ha az ukrán iratokat nem találják nálunk a határőrök – magyarázta a házaspár.

Étellel és itallal fogadják a határon átjutókat,  Fotó: Végh István / Bors

Féltik a férfiakat

Beregsurányon egy zokogó családanya próbálta a kislányát vigasztalni.

Ne félj drágám, minden rendben lesz apával 

– hallottuk. Mint kiderült, a magyar nő egy ukrán férfihoz ment feleségül. – A férjem nem kért magyar állampolgárságot, pedig miattam megkaphatta volna. Most szeretett volna velünk jönni, de az ukrán határőrök már nem engedték. Igazából én is féltem, mert egyre több férfit visz el a hadsereg – sóhajtotta a neve elhallgatását kérő családanya.

A határátkelőnél a helyi önkormányzat támogatásával egyébként élelmiszert, ásványvizet, illetve ételt osztanak az érkezőknek.

– Változó, hogy egyszerre hány embert engednek át, de többnyire 6-os vagy 10-es csoportokat látunk. 

Volt, akinek 2-3 órát is várnia kellett az ellenőrzésre – tudatták a sátorban dolgozók.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek