Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a bojligyártással foglalkozunk.
Forrás: Bors
Sok horgász felkapja a fejét, amikor a boltok polcain megpillantja a csalik ízesítéseit, hiszen természetes környezetben ritkán találkoznak hazánk halai mangóval, lazaccal vagy épp barackkal. Bármennyire furcsának tűnik, a kopoltyúsok mégis imádják. Ráadásul mostanában egyre divatosabb a halas ízvilágot a gyümölcsössel keverni, így jönnek létre olyan kombinációk, mint mangó-barack és vajsav vagy ribizli-eper és májkivonat. De ki találja ki, mire kapnak a halak, és mennyi időbe telik, mire az ötlettől eljut egy termék a boltok polcaira?
– Általában egy ember felel az újdonságok kitalálásáért. Minden az ő feladata, így az ízvilág és a recept kitalálása is hozzá tartozik. Miután elkészült a tökéletesnek vélt csali, utána hosszú tesztelési fázis következik. Több országban vannak horgászok, akiknek az a feladata, hogy valamennyi vízterületen, időjárási körülmények között próbálják ki a csalit. Egy-egy peca alkalmával feljegyzéseket készítenek, amiben még a víz pH-értékét is vizsgálják. Ezt a „naplót” pedig elküldik a z adott csaligyártó cégnek, ahol kielemzik. Azt nézik, hogy hideg vagy meleg vízben hatásos-e, emellett az sem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges tavakban lehetünk-e eredményesek vele, esetleg folyókban. Ez a folyamat meglehetősen időigényes, négy-öt évet vesz igénybe, mire kikerül egy termék a boltok polcaira – fogalmazott a Borsnak Mester Jozef, a Starbaits magyarországi képviselője.
Bár valóban a hal természetes táplálékként nem találkozik a különböző gyümölcsökkel, illetve tengeri állatokkal, a csalik elkészítéséhez olyan alapanyagokat használnak fel, amik nagy tápértékkel rendelkeznek, és életmódjukhoz passzol. Ilyen például a halliszt, rák és a kagyló.
– Persze, tisztában vagyunk vele, hogy a barack, mangó, ananász nem terem a vízben, mégis fogós csalinak bizonyulnak. Ennek az az oka, hogy különleges ízélményt nyújt a halaknak, egyfajta desszertként tekintenek rá. De ne higgyük azt, hogy azt érzik, mint mi, ha elfogyasztunk egy barackot, ezek a bojlik sokkal jobban hasonlítanak a természetes táplálékukhoz, mint a gyümölcshöz – tette hozzá Jozef.
Garantált minőség
A legtöbb, prémium termékeket gyártó cég nem engedheti meg magának, hogy rontson a minőségen, így egy-egy bojlijukat akkor kénytelenek levenni a boltok polcai-ról, ha jelentősen megdrágulnak az alapanyagok, már nem tudják gazdaságosan előállítani a csalit.
– Az egyik kedvenc bojlim is ennek esett áldozatául. Úgy felmentek az árak, hogy már nem érte meg legyártani. Arra gondosan ügyel a legtöbb cég, hogy más, rosszabb minőségű alapanyaggal ne pótolja, mert azt egy-egy horgász, valamint a halak is rögtön észreveszik. Máshogy viselkedik a vízben a bojli, kevésbé lesz csalogató. Nem kockáztathatják meg, hogy elveszítsék a hitelességüket – zárta Mester Jozef.