Gasztro

Pikáns hétvégi menü, amiért az egész család odalesz

Létrehozva: 2022.02.20.

Egy-két csipetnyi csípős fűszer sokat dobhat az ételen, csak nem szabad túlzásba esni, hogy a végén mindenki meg tudja enni. Csili, gyömbér, curry, fokhagyma, bors – kinek-kinek ízlése szerint.

Forrás: Unsplash

Leves

Pikáns édesburgonya-krémleves

Fotó: Pexels

Elkészítési idő: 45 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors
  • 3 édes burgonya
  • 8 dl csirkealaplé
  • csilipor
  • 4 szelet bacon
  • 1 ek olaj

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, öt perc múlva mehet mellé a fokhagyma, a só, az őrölt bors. Ezután lehúzzuk a tűzről. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. Az alapléhez adjuk a serpenyőben pihenő hagymákat, és az édesburgonyát ebben a lében 27-30 perc alatt puhára főzzük. Turmix segítségével addig dolgozunk vele, amíg tökéletes krémleves állagot nem kapunk. Serpenyőben pirított bacon, csilipor és friss fűszernövény kerülhet a tetejére.

Főétel

Curry-s csirke kókusztejjel és rizzsel

Fotó: Unsplash

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (2 személyre):

  • 40 dkg filézett csirkemell
  • 5 dl kókusztej
  • napraforgóolaj
  • 2 tk szezámolaj
  • 4 ek világos szójaszósz
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 4-5 centis gyömbér
  • 4 ek curry
  • 1 csili
  • 1 fahéjrúd
  • 1 ek cukor
  • só, bors
  • koriander vagy petrezselyem
  • 2 adag rizs
  • kurkuma

Elkészítés: A csirkemellet feldaraboljuk, félretesszük. Felforrósítjuk az olajat a serpenyőben, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a gyömbért. 1-2 perc pirítás után beletesszük a az egész fahéjat, a csilit és a curry-t. Ezekkel is átforgatjuk, 2-3 percig. Ha nagyon besűrűsödne, locsoljuk meg kis vízzel. Mikor kissé megpirult a curry és a csili, hozzáadjuk a csirkemellet, és együtt gyorsan forgatva, erős lángon 7-9 percig pirítjuk. Akkor jön hozzá a szójaszósz, mikor a csirke kifehéredik. Ezután hozzáöntjük a kókusztejet és a cukrot, visszavesszük a lángot annyira, hogy épp csak gyöngyözzön. Ekkor adjunk hozzá az aprított petrezselymet vagy koriandert. 20-30 perc alatt besűrűsödik a szósz, ilyenkor lehet hozzáadni a szezámolajat, sót, borsot ízlés szerint, egy percig még hagyjuk, hogy a szezámolaj íze eljusson mindenhová. Őrölt kurkumával ízesített rizs illik hozzá.

Kímélő megoldás

Penne all'arrabbiata

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg penne tészta
  • olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek paradicsompüré
  • 1 tk csiliszósz
  • oregánó
  • bazsalikom
  • só, bors
  • parmezánsajt

Elkészítés: Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat. Belenyomjuk a megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük a bazsalikommal és az oregánóval. Egy kevés vízzel felöntjük, és összeforraljuk. A végén ízesítjük a csípős csiliszósszal. Közben a tésztát kifőzzük a csomagoláson megadott utasítás szerint, leszűrjük, és összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, majd a paradicsomszósszal. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

Desszert

Csilis csokis muffin

Fotó: Unsplash

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek kakaópor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 csipet só
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 ek csilipaprika
  • 2 tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1.5 dl tej

Elkészítés: Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a darabokra tört étcsokoládét és a csilipaprikát. Ezután az olajat, a tojást és a tejet is összekeverjük, és a száraz keverékhez adjuk és összeforgatjuk. A muffinformát kibéleljük a papírkapszlikkal, és belekanalazzuk a masszát. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig sütjük. A tetejére mehet egy kis tejszín, és megszórhatjuk csiliporral.

A nagymama receptfüzetéből

Fokhagymás kenyér

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 francia kenyér
  • 12.5 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet petrezselyemzöld
  • 1 csipet oregánó
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítés: A francia kenyeret felszeleteljük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, vigyázva, nehogy megégjen, és a többi fűszert is megforgatjuk a vajban. A kenyereket belemártogatjuk az így készült mártásba, sütőlemezre helyezzük, és megszórjuk sajttal. Forró sütőben pár perc alatt kész is.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek