Egy-két csipetnyi csípős fűszer sokat dobhat az ételen, csak nem szabad túlzásba esni, hogy a végén mindenki meg tudja enni. Csili, gyömbér, curry, fokhagyma, bors – kinek-kinek ízlése szerint.
Forrás: Unsplash
Pikáns édesburgonya-krémleves
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát, öt perc múlva mehet mellé a fokhagyma, a só, az őrölt bors. Ezután lehúzzuk a tűzről. Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. Az alapléhez adjuk a serpenyőben pihenő hagymákat, és az édesburgonyát ebben a lében 27-30 perc alatt puhára főzzük. Turmix segítségével addig dolgozunk vele, amíg tökéletes krémleves állagot nem kapunk. Serpenyőben pirított bacon, csilipor és friss fűszernövény kerülhet a tetejére.
Curry-s csirke kókusztejjel és rizzsel
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (2 személyre):
Elkészítés: A csirkemellet feldaraboljuk, félretesszük. Felforrósítjuk az olajat a serpenyőben, beletesszük az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a gyömbért. 1-2 perc pirítás után beletesszük a az egész fahéjat, a csilit és a curry-t. Ezekkel is átforgatjuk, 2-3 percig. Ha nagyon besűrűsödne, locsoljuk meg kis vízzel. Mikor kissé megpirult a curry és a csili, hozzáadjuk a csirkemellet, és együtt gyorsan forgatva, erős lángon 7-9 percig pirítjuk. Akkor jön hozzá a szójaszósz, mikor a csirke kifehéredik. Ezután hozzáöntjük a kókusztejet és a cukrot, visszavesszük a lángot annyira, hogy épp csak gyöngyözzön. Ekkor adjunk hozzá az aprított petrezselymet vagy koriandert. 20-30 perc alatt besűrűsödik a szósz, ilyenkor lehet hozzáadni a szezámolajat, sót, borsot ízlés szerint, egy percig még hagyjuk, hogy a szezámolaj íze eljusson mindenhová. Őrölt kurkumával ízesített rizs illik hozzá.
Penne all'arrabbiata
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Serpenyőben felhevítünk egy kevés olajat. Belenyomjuk a megpucolt fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük a bazsalikommal és az oregánóval. Egy kevés vízzel felöntjük, és összeforraljuk. A végén ízesítjük a csípős csiliszósszal. Közben a tésztát kifőzzük a csomagoláson megadott utasítás szerint, leszűrjük, és összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, majd a paradicsomszósszal. Parmezánnal megszórva tálaljuk.
Csilis csokis muffin
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a darabokra tört étcsokoládét és a csilipaprikát. Ezután az olajat, a tojást és a tejet is összekeverjük, és a száraz keverékhez adjuk és összeforgatjuk. A muffinformát kibéleljük a papírkapszlikkal, és belekanalazzuk a masszát. Előmelegített sütőben, 200 fokon 20 percig sütjük. A tetejére mehet egy kis tejszín, és megszórhatjuk csiliporral.
Fokhagymás kenyér
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: A francia kenyeret felszeleteljük. A vajat serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, vigyázva, nehogy megégjen, és a többi fűszert is megforgatjuk a vajban. A kenyereket belemártogatjuk az így készült mártásba, sütőlemezre helyezzük, és megszórjuk sajttal. Forró sütőben pár perc alatt kész is.