Ukrajna

Szívszorító: a határra érve el kell döntenie a családnak, együtt maradnak-e vagy szétszakadnak

Címkék
frissUkrajna

Létrehozva: 2022.02.25.

Mivel a felnőtt férfiak már nem hagyhatják el Ukrajnát, a határon kell döntenie a családnak.

Drámai sorsokkal találkoznak Kárpátalján a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai, akik folyamatosan szállítanak segélycsomagokat az ukrán határon. Egyikük, Horváth Sándor mesélt a kialakult helyzetről.  

"Akik megérkeznek a határhoz, el kell döntsék, hogy a 18-60 év közötti férfiakat hátrahagyva, a család többi tagja átmegy egy másik országba, vagy sem. Szemtanúi voltunk olyan eseménynek, ahol hajnali kettőkor egy fiatal magyar család, karon ülő gyerekkel szeretett volna átjutni a határon, de a férfit már nem engedték át. A kislány sírt, a családnak pedig döntenie kellett, hogy szétszakadnak vagy egyben maradnak – ilyen élethelyzeteket látunk most a határokon".

Napközben és este is azt kérik a lakosságtól, hogy maradjanak otthon. Mindenki összekészít egy nagyjából ötkilós hátizsákba 2-3 napra elegendő élelmiszert, vizet és valamennyi váltás ruhaneműt, és ha hallják a szirénát, le kell vonulniuk valamilyen védett helyre.

"Az emberek egyáltalán nem mosolyognak, a hangulat letargikus. Beregszászon az emberek azt mesélték, hogy nagyjából 200 kilométerre volt egy fontosabb katonai bázis vagy lőszerraktár, amit támadás ért, ezt még ott is hallani lehetett. Ezek után természetes, hogy pánikszerű hangulat kezdett eluralkodni, felvásárlási lázzal, hisz mindenki szeretne tartalékolni. Úgy tűnik, a második világháborúból visszamaradt közvetett emlékek még élénken dolgoznak az emberekben."

(via)

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek