Praktika

Ezt biztosan te is elrontottad a konyhában: Minden, amit az olajfajtákról tudni érdemes

Létrehozva: 2022.03.12.

Kisokos az olajakról!

Image: 0105148037, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, PhotoCuisine

A főzőolajok egyszerre nélkülözhetetlenek és veszélyesek. A legtöbb étel elkészítéséhez szükség van zsiradékokra, a növényi olajok pedig kiválóak a főzéshez és sütéshez, ha megfelelően használjuk őket. Túlhevítve azonban súlyos betegségeket előidéző anyagok szabadulnak fel belőlük. Fontos tudni, hogy melyik olajjal hogyan kell bánni.

Előfordult már veled, hogy néhány perccel a főzés megkezdése után minden elveszett a füstfelhőben és az égett olaj szagában? Mit jelent, hogy az olaj elérte a füstpontját? 

A füstpont nem más, mint az a pont, amikor az olaj füstölni kezd. Ez azonban nem csak a szaga miatt okoz majd gondot, sokkal fontosabb, hogy ezáltal az olaj kémia szerkezete is megváltozik, és ahogy sejteni lehet, sajnos nem éppen pozitív irányba. 

Alacsony füstpontú olajok

Az ilyen típusú olajokat a legjobb öntetként vagy főzéshez használni, ahol minimális hő szükséges, ami alatt az olajnak nincs ideje elérni a kritikus hőmérsékletet.

  • Vaj - 150 ° C
  • Sertészsír - 180 ° C

Magas hőmérsékletű olajok

A kókusz-, repce-, olíva-, kukorica-, gyapotmag- és szőlőmagolajok mindegyike magasabb füstponttal rendelkezik, így sütéshez ideális társ lehet.

  • Kókusz zsír - 176 °C
  • Extra szűz olíva olaj- 190-204 °C
  • Finomított repce olaj- 204 °C
  • Szőlőmag olaj - 216 ° C

A serpenyős sütés mellett ezek az olajok használhatók nyílt tűzön való főzéshez.

  • Szezám olaj– 210°C
  • Finomított napraforgó olaj- 232°C
  • Földimogyoró olaj - 204-232°C
  • Avokádó olaj - 271°C
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek