Kisokos az olajakról!
Image: 0105148037, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, PhotoCuisine
A főzőolajok egyszerre nélkülözhetetlenek és veszélyesek. A legtöbb étel elkészítéséhez szükség van zsiradékokra, a növényi olajok pedig kiválóak a főzéshez és sütéshez, ha megfelelően használjuk őket. Túlhevítve azonban súlyos betegségeket előidéző anyagok szabadulnak fel belőlük. Fontos tudni, hogy melyik olajjal hogyan kell bánni.
Előfordult már veled, hogy néhány perccel a főzés megkezdése után minden elveszett a füstfelhőben és az égett olaj szagában? Mit jelent, hogy az olaj elérte a füstpontját?
A füstpont nem más, mint az a pont, amikor az olaj füstölni kezd. Ez azonban nem csak a szaga miatt okoz majd gondot, sokkal fontosabb, hogy ezáltal az olaj kémia szerkezete is megváltozik, és ahogy sejteni lehet, sajnos nem éppen pozitív irányba.
Az ilyen típusú olajokat a legjobb öntetként vagy főzéshez használni, ahol minimális hő szükséges, ami alatt az olajnak nincs ideje elérni a kritikus hőmérsékletet.
A kókusz-, repce-, olíva-, kukorica-, gyapotmag- és szőlőmagolajok mindegyike magasabb füstponttal rendelkezik, így sütéshez ideális társ lehet.
A serpenyős sütés mellett ezek az olajok használhatók nyílt tűzön való főzéshez.