Kifejezetten népszerű itthon a görög konyha, ami a húsok mellé sok zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot és fűszert használ. Ezzel a menüvel idézzük meg a gazdag ízvilágát.
Forrás: Mindmegette
Leves
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Közepes edényben 1 liter vizet a leveskockákkal felforralunk, majd csökkentjük a lángot, beletesszük a csirkehúst és a citromhéj felét. Lefedjük, és lassú tűzön kb. 15 percig főzzük, majd kivesszük a félig megfőtt csirkemellet, hagyjuk kicsit kihűlni, és vékony szeletekre vágjuk. Közben az újra felforralt levesbe belefőzzük a rizst, és kb. 20 perc múlva a csíkokra vágott húst. Egy kisebb edényben összekeverjük a citromlevet, a maradék reszelt citromhéjat és a tojások sárgáját. Amikor a rizs és a hús megpuhult, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az ízesített tojássárgáját, és addig kevergetjük, amíg a leves kifehéredik és egy kicsit besűrűsödik. Az oregánóval, a mentával, a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A joghurtot vagy belekeverjük is kicsit összefőzzük vele, vagy tálaláskor minden adag tetejére egy evőkanálnyit teszünk.
Főétel
Elkészítési idő: 75 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
A körethez:
Elkészítés: A megtisztított csirkecombokat a forgónál kettévágjuk, majd a húsokat tepsibe tesszük. Elrendezzük mellettük a megtisztított fokhagymagerezdeket, a cikkekre szelt vöröshagymát, és a felkarikázott citromot. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd az alaplét is ráöntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a csirke húsa megpuhult, a bőre pedig ropogósra sült. Olívabogyókkal és a petrezselyem lecsipkedett leveleivel megszórva, kockára vágott sült burgonyával tálaljuk.
Kímélő megoldás
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: A padlizsánokat szeleteljük fel 1 centi vastag karikákra, mindkét oldalukat sózzuk meg, majd 20 percre tegyük félre. A hagymát nagy lyukú reszelőn reszeljük le és egy kevés vízben pároljuk meg. Ha a víz elpárolgott, öntsünk a hagymára egy kevés olajat, és pirítsuk meg. Ízesítsük egy csipetnyi fahéjjal, öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az átpasszírozott paradicsomokat és a darált húst, majd pároljuk tovább. Öntsünk hozzá egy pohár vizet, fedjük le, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a víz el nem fő. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd keverjük hozzá a tojások fehérjéből felvert habot. A padlizsánkarikák mindkét oldalát süssük kicsit meg. A karikára vágott burgonyákat szintén pirítsuk meg, majd egy mély tepsibe rétegesen rakjunk padlizsánt, burgonyakarikákat, illetve darált húsos keveréket. Ismételjük, amíg az alapanyagok el nem fogynak, de a felső réteg mindig padlizsán legyen. Készítsük el a besamelmártást: a vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet. Ha a liszt aranyszínűvé pirul, adjuk hozzá a forró tejet, majd a tojássárgákat. Tovább már ne főzzük! Adjuk hozzá a szerecsendiót és a reszelt sajtot. Jól keverjük össze, és öntsük a tepsibe, a rakott padlizsánra. Előmelegített sütőben közepes lángon 30-40 percig süssük.
Desszert
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
A sziruphoz:
A tálaláshoz:
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 160 fokra és kivajazunk egy 30x20 centis tepsit. Egy nagy tálban összevegyítjük a lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót. Egy mérőkancsóban kézi habverővel összedolgozzuk a joghurtot a tojásokkal, majd hozzáreszeljük a citrom héját, és a levéből is 1 evőkanálnyit. A kancsó tartalmát a tálba öntjük és az egészet összedolgozzuk, aztán átkanalazzuk a tepsibe. 45-55 perc alatt megsütjük.
A sziruphoz az alapanyagokat összeöntjük, majd kis lángon addig kavargatjuk, amíg a cukor megolvad, utána nagy lángon 3-4 percig forraljuk. A még meleg sütire kanalazzuk a citromos szirupot. Tálaláskor megszórhatjuk kókuszreszelékkel.
A nagymama receptfüzetéből
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
Elkészítés: Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára reszeljük. Besózzuk, és egy kis időre félretesszük állni. Amikor levet eresztett, lecsepegtetjük. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd pár csepp citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett uborkát, és ízlés szerint megborsozzuk. Olívaolajjal meglocsolva pitával tálaljuk.