Oscar-gála

Repetáztak a világsztárok a magyar vadasból

Létrehozva: 2022.03.31.

Nem tudtak ellenállni a világsztárok Szántó István séf vadasának az Oscar-gála vacsoráján, ahol – bár nem illik – több csillag, köztük Samuel L. Jackson is repetázott a wagyu marhából készült fogásból.

US actor Samuel L Jackson holds up his honorary Oscar while speaking onstage during the Academy Of Motion Picture Arts And Sciences' 12th Annual Governors Awards at the Ray Dolby Ballroom at Hollywood & Highland Center in Hollywood, California on March 25, 2022. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)

Még csak most kezdi felfogni Szántó István, a budapesti Spago étterem séfje, mekkora megtiszteltetésben volt része azzal, hogy felszolgálhatta négyfogásos, magyaros menüjét a 94. Oscar-gálán. Vadast, csirkepaprikást, somlói galuskát és Eszterházy-tortát készített a világsztároknak. Előbbinek akkora sikere volt, hogy repetáztak a csillagok.

A magyar séfet (balra) az osztrák konyhafőnök, Wolfgang Puck hívta el az Oscar-gálára Fotó: Bors

– Ez volt a legnagyobb kedvenc. Többen, köztük Samuel L. Jackson vissza is kanyarodott, hogy kérjen belőle még egy adagot. Ez azért is rendkívül megtisztelő, mert egy ilyen eseményen nem illik repetázni. Úgy tűnik, az amerikai és nemzetközi ízlésnek is betalált ez a klasszikus fogásunk. Ez hatalmas dicséretet jelent – fogalmazott a Borsnak Szántó István.

A magyar séf látványkonyhán tálalta fel fogását, így a világsztárok testközelből csodálhatták, hogyan került a tányérra a vadas.

A vadas volt a legnépszerűbb fogás Fotó: Bors

– Amikor a pultnál állva láttam, ahogy jönnek be a terembe az ismertebbnél ismertebb világsztárok, többen közülük Oscar-szoborral a kezükben, akkor tudatosult bennem igazán, mekkora eseményen is főzök éppen. Felejthetetlen élmény volt személyesen nyújtani át nekik a fogásaimat – tette hozzá Szántó, aki Wolfgang Puck osztrák sztárséf hívta meg, hogy főzzön a gálavacsorán. – Ő már több mint 25 éve vezényli az Oscar-gálák vacsoráit, amihez a világ különböző pontjain található éttermeinek séfjeit is segítségül hívja a konyhára, így a budapesti Spago étterem konyhafőnökeként engem is elhívott. Számomra ez a kaliforniai út egy szakmai utazás is, melynek az Oscar-gálán való főzés a csúcspontja, de előtte ellátogattam Puck séf Beverly Hills-i Spago éttermébe, és Las Vegasba is elutazom a CUT éttermébe, hogy közvetlenül Wolfgang Puck csapatától tanuljak fogásokat.

A magyaros menüsor

Vadas: Wagyu marhából készült, ricottával töltött dumplinggal, valamint mustármagos szósszal kínálták. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.

Csirkepaprikás „Hortobágyi” módra: A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerték. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlított. Paprikaszósz került még rá.

Somlói galuska: Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálták.

Eszterházy-torta: Hagyományos recept alapján készült és a legtradicionálisabb módon mutatták be.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek