Ukrajna

Figyelmeztet az orvos: tucatnyi beteg gyermek élete van veszélyben az óvóhelyeken

Létrehozva: 2022.03.02.

Az ukrán kórházakból óvóhelyekre vitt gyermekek nem maradnak életben, ha nem menekítik ki őket - figyelmeztetnek az orvosok.

Miután az orosz katonai erők bombázása nyomán Kijev egyik gyermekkórházának ápoltjaival az intézmény óvóhelyére siettek, a daganatos fiatalok gyógykezelése értelemszerűen abbamaradt – írja a Daily Mail.

Amikor a minimum már nem elég

Az orvosok és nővérek a kellő berendezések hiányában jelenleg csupán alapszintű kemoterápiás eljárást alkalmazhatnak rajtuk, melynek következtében félő, hogy a gyermekek állapota romlik majd, sőt:

az is megeshet, hogy közülük sokan életben sem maradnak, ha nem változik a helyzet.

A kórház egyik orvosa, Dr. Lesia Lysytsia hívta fel a figyelmet azokra, akiknek súlyos betegségére nem derül fény a háborús konfliktus nyomán elmaradt diagnosztizálás hiányában, illetve akik épp a harcok miatt nem juthatnak hozzá a számukra szükséges kezelésekhez – holott "rengeteg ilyen emberről van szó", tette hozzá a doktornő.

Rákos gyermekek egy kijevi óvóhely-kórházban  Fotó: AFP

A kijevi Regionális Onkológiai Központ egyes fiatal betegei számára olyan kevés vér volt elérhető, hogy az orvosok kénytelenek voltak a gyermekek szüleitől levenni az életmentő vörös anyagot.

Habár a helyzet roppant sürgető, a páciensek nyugatra, a gyógyszerekben sokkal inkább bővelkedő, ugyanakkor jóval biztonságosabb Lviv városába történő evakuálása rendkívül nehézkesnek bizonyul az orvosok számára.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek