Háború

Visszavonulnak az oroszok, nem hitték, hogy ekkora ellenállásba ütköznek Ukrajnában

Létrehozva: 2022.03.26.

Visszavonulnak az oroszok, ezzel több ukrán nagyváros is megmenekülhet. Azonban ez még csak a kezdet a szakértők szerint.

Egy hónapja tart már az ukrán-orosz háború. Az oroszok nem számítottak ekkora ellenállásra Ukrajnától, azt gondolták, gyors lefolyású akciók lesznek, ám mostanra elfogyott a lendületük, több fronton is nehézséggel küzdenek - van, ahol a lőszer fogyott el, máshol az élelem.

Szergej Rudszkoj, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese, a vezérkar operatív főcsoportfőnökségének vezetője bejelentette pénteken, hogy az oroszok visszavonulnak, erejüket most az (orosz-ukrán keveréknyelven) Donbaszként emlegetett Donyec-medence „rendjének” biztosítására fordítják. Rudszkoj úgy fogalmazott, a hadműveletek első fázisa véget ért.

„A hadműveletek első része lényegében lezárult. Az ukrán harci erőt sikerült jelentősen csökkentenünk, ez pedig lehetővé teszi számunkra, hogy végrehajtsuk fő célunk, a Donbasz felszabadítását. Az elemzők gyakran elcsodálkoznak azon, hogy miért vettünk blokád alá bizonyos ukrán városokat. Ezekre az akciókra azért volt szükség, hogy az ukrán erőknek olyan károkat okozzunk a katonai infrastruktúrában, felszerelésben és állományban, hogy ne legyenek képesek megakadályozni a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok teljes felszabadítását.”

Rudszkoj kijelentései azután hangzottak el, hogy Oroszország előretörése megtorpant olyan nagy ukrán városok körül, mint Kijev és Harkiv. Oroszországnak sem sikerült elérnie a légi fölényét Ukrajnában, és az invázió kezdete óta súlyos személyi veszteségeket szenvedett. Hivatalosan csak 1351 katona elvesztését ismerték be, ám Ukrajna, a NATO és az ENSZ számításai szerint több, mint 16 ezer orosz katona vesztette életét.

A szakértők azonban óva intenek attól, hogy bárki Ukrajna győzelmét kezdje harsogni. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy ez a nyilatkozat és az állítólagos visszavonulás is csak egy elterelő hadművelet, és Ukrajna még erősebb csapásra számíthat.

Dominic Nicholls védelmi és biztonsági szakértő szerint Zelenszkij elnöknek nehéz katonai és politikai dilemmával kell szembenéznie: szilárdan állni és megvédeni a Donbászt, vagy visszavonulni. Ha az ukrán erők a helyükön maradnának, akkor azzal a veszéllyel kell szembenézniük, hogy elvágják őket, bekerítik őket az orosz erők, és vereséget szenvednek a terepen. Ugyanakkor a Donbászból való kivonulás és az oroszoknak való átadása jelentős csapást jelentene az ukrán morálra, és gyengítené Zelenszkij tárgyalási pozícióját a Moszkvával való jövőbeni béketárgyalások során. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Putyin biztos, hogy nem adja fel Donbászt, mindenáron meg akarja szerezni és megtartani.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek