Az olaszhoz vagy a franciához mérten sokkal visszafogadottabb a hírneve a spanyol konyhának, pedig érdemes egy-két fogást átvenni belőle. Az ízeivel mindenesetre megidézhetjük a mediterrán életérzést.
Forrás: Mindmegette
Klasszikus gazpacho
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre):
4 paradicsom
1 kígyóuborka
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárga kaliforniai paprika
1 ek borecet
1 tk kristálycukor
4 szelet bagett
4 ek olívaolaj
bors, só
Elkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Felaprítjuk valamennyit, fokhagymákat fokhagymanyomón is átnyomhatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük. Összekeverjük a paradicsomot, a paprikákat és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit pedig megsózzuk, hozzáöntünk 3 dl vizet, majd összeturmixoljuk. A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, valamint a borecetet és a kristálycukrot. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. Két órára a hűtőbe tesszük. A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon. A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel gazdagítjuk, valamint a kenyérkockákkal, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.
Csirkés paella
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre):
1 csirkemellfilé
5 dl alaplé
20 dkg rizs
1 paprika
1 zöldpaprika
25 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 kk sáfrány
1 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
3 ek olaj
só, bors
Elkészítés: A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük bele a húst is. Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst. A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.
Empanadas – töltött batyuk
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre):
1 csilipaprika
2 ek olaj
30 dkg darált marhahús
só, bors
2 paradicsom
2 ek felaprított korianderzöld
2 újhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tojás + 1 sárgája a kenéshez
50 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tojás
15 dkg zsír
Elkészítés: A töltelékhez tisztítsunk meg 1 csilipaprikát, majd vágjuk apróra, és 2 ek felforrósított olajon pirítsuk meg 30 deka darált marhahússal együtt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd. Adjunk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, a korianderzöldet, a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk az átszitált liszthez a sütőport és egy csipet sót, majd dolgozzunk bele 1 tojást és a zsírt kb. fél deci hideg vízzel. Csomagoljuk a tésztát folpakba, és pihentessük 2-3 órán át. Közben főzzünk keményre 2 tojást, majd aprítsuk fel, és keverjük a húsos töltelékhez.
A tésztát nyújtsuk ki, és szúrjunk ki belőle kb. 8 centi átmérőjű köröket. Tegyünk rájuk 1-1 kanálnyi tölteléket, kenjük meg a szélüket vízzel, hajtsuk félbe őket, és villával nyomkodjuk össze a peremüket. Helyezzük a batyukat sütőpapírral kibélelt tepsire. Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával, és süssük őket 180 fokos sütőben kb. 20 percig. Kínáljuk paradicsom salsával.
Katalán krém
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre):
3 dl tej
2 dl tejszín
6 tojás
15 dkg kristálycukor
1 ek keményítő
1 citrom
1 rúd fahéj
3 dkg vaj
Elkészítés: Öntsünk 2 deci tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat, majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig. A keményítőt keverjük a maradék 1 deci tejbe. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük kis tálkákba. A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen bent, mert akkor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.
Falatkák – tapas
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi fok: 1
Hozzávalók (4 személyre):
1 szál chorizo (spanyol kolbász)
20 dkg serrano sonka
10 deka szalámi
olajbogyó
20 dkg sajtválogatás
1 csomag koktélparadicsom
kenyér
olívaolaj
Elkészítés: Valójában ezek nem mások, mint előételként, vagy uzsonnaként kínált apró szendvicsek. A kenyérből vágjunk apró szeleteket – akár meg lehet pirítani egy kicsit olívaolajon –, egyikre kolbászt, másikra szalámit, a következőre sonkát halmozunk. Teszünk a tetejére olajbogyót, és félbe vágott koktélparadicsommal és sajtkockákkal kínáljuk. De valójában az összeállításnak csak a fantáziánk szabhat határt.