Gasztro

A spanyol konyha ízeivel megidézhetjük a mediterrán életérzést

Létrehozva: 2022.04.03.

Az olaszhoz vagy a franciához mérten sokkal visszafogadottabb a hírneve a spanyol konyhának, pedig érdemes egy-két fogást átvenni belőle. Az ízeivel mindenesetre megidézhetjük a mediterrán életérzést.

Forrás: Mindmegette

Leves

Klasszikus gazpacho

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre):

4 paradicsom

1 kígyóuborka

1/2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 sárga kaliforniai paprika

1 ek borecet

1 tk kristálycukor

4 szelet bagett

4 ek olívaolaj

bors, só

Elkészítés: A paradicsomot leforrázzuk, 1 percre hideg vízbe tesszük, majd meghámozzuk. Megtisztítjuk a kígyóuborkát, a vöröshagymát és a fokhagymát. Felaprítjuk valamennyit, fokhagymákat fokhagymanyomón is átnyomhatjuk. A paprikát kicsumázzuk és felszeleteljük. Összekeverjük a paradicsomot, a paprikákat és az uborkát. Egy jó maroknyit félrerakunk belőle, a többit pedig megsózzuk, hozzáöntünk 3 dl vizet, majd összeturmixoljuk. A püréhez keverjük a hagymát, a fokhagymát, valamint a borecetet és a kristálycukrot. Megborsozzuk, és ha szükséges, megsózzuk még egy kicsit. Két órára a hűtőbe tesszük. A bagettet (vagy 1 db szikkadt zsemlét) felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk 2 evőkanál olívaolajon. A hideg levest tálkákba merjük, a félretett zöldségekkel gazdagítjuk, valamint a kenyérkockákkal, és meglocsoljuk a maradék olívaolajjal. Bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

Főétel

Csirkés paella

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 35 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre):

1 csirkemellfilé

5 dl alaplé

20 dkg rizs

1 paprika

1 zöldpaprika

25 dkg zöldborsó

1 fej vöröshagyma

2 paradicsom

1 kk sáfrány

1 gerezd fokhagyma

3 csokor petrezselyem

3 ek olaj

só, bors

Elkészítés: A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük. A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük bele a húst is. Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst. A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.

Kímélő megoldás

Empanadas – töltött batyuk

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 120 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 személyre):

1 csilipaprika

2 ek olaj

30 dkg darált marhahús

só, bors

2 paradicsom

2 ek felaprított korianderzöld

2 újhagyma

3 gerezd fokhagyma

2 tojás + 1 sárgája a kenéshez

50 dkg liszt

1 tk sütőpor

1 tojás

15 dkg zsír

Elkészítés: A töltelékhez tisztítsunk meg 1 csilipaprikát, majd vágjuk apróra, és 2 ek felforrósított olajon pirítsuk meg 30 deka darált marhahússal együtt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd. Adjunk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, a korianderzöldet, a felkarikázott újhagymát és az összezúzott fokhagymát. Pároljuk, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk az átszitált liszthez a sütőport és egy csipet sót, majd dolgozzunk bele 1 tojást és a zsírt kb. fél deci hideg vízzel. Csomagoljuk a tésztát folpakba, és pihentessük 2-3 órán át. Közben főzzünk keményre 2 tojást, majd aprítsuk fel, és keverjük a húsos töltelékhez.

A tésztát nyújtsuk ki, és szúrjunk ki belőle kb. 8 centi átmérőjű köröket. Tegyünk rájuk 1-1 kanálnyi tölteléket, kenjük meg a szélüket vízzel, hajtsuk félbe őket, és villával nyomkodjuk össze a peremüket. Helyezzük a batyukat sütőpapírral kibélelt tepsire. Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával, és süssük őket 180 fokos sütőben kb. 20 percig. Kínáljuk paradicsom salsával.

Desszert

Katalán krém

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre):

3 dl tej

2 dl tejszín

6 tojás

15 dkg kristálycukor

1 ek keményítő

1 citrom

1 rúd fahéj

3 dkg vaj

Elkészítés: Öntsünk 2 deci tejet egy lábasba, reszeljük bele a citrom héját, és tegyük bele a darabka fahéjat, majd forraljuk fel, vegyük lejjebb a tüzet, és főzzük 5 percig. A keményítőt keverjük a maradék 1 deci tejbe. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a keményítős tejet, és óvatosan öntsük a meleg tejbe. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, míg a krém sűrűsödni kezd. Ezután öntsük kis tálkákba. A vajat olvasszuk meg, kenjük meg vele a tetejét, hogy ne bőrösödjön meg, majd hagyjuk kihűlni, végül tegyük a hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét kristálycukorral, és toljuk grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen. A legjobb a forró sütő, és csak néhány pillanatig legyen bent, mert akkor az igazi, ha a krém hideg, a teteje pedig meleg.

A nagymama receptfüzetéből

Falatkák – tapas

Fotó: Mindmegette

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi fok: 1

Hozzávalók (4 személyre):

1 szál chorizo (spanyol kolbász)

20 dkg serrano sonka

10 deka szalámi

olajbogyó

20 dkg sajtválogatás

1 csomag koktélparadicsom

kenyér

olívaolaj

Elkészítés: Valójában ezek nem mások, mint előételként, vagy uzsonnaként kínált apró szendvicsek. A kenyérből vágjunk apró szeleteket – akár meg lehet pirítani egy kicsit olívaolajon –, egyikre kolbászt, másikra szalámit, a következőre sonkát halmozunk. Teszünk a tetejére olajbogyót, és félbe vágott koktélparadicsommal és sajtkockákkal kínáljuk. De valójában az összeállításnak csak a fantáziánk szabhat határt.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek