Gasztro

Megmaradt a húsvéti sonka? A sztárséf még a levét is felhasználja

Létrehozva: 2022.04.19.

Módosítva: 2022.04.19.

A húsvét elmaradhatatlan kelléke a sonka és a tojás, ám előfordul, hogy elszámoljuk magunkat és többet veszünk a kelleténél, vagy egyszerűen a hátunk közepére sem kívánjuk már a nyakunkon maradt ünnepi kosztot. A maradékot azonban nincs szívünk kidobni, az ételek viszont rengeteg helyet foglalnak el a hűtőben – de erre is van megoldás, ennek jártunk utána.

Minden újrahasznosítható

A sonka és tojás felhasználására számtalan variáció létezik, a pazarlás elkerülése érdekében pedig összeszedtünk néhány ötletet, amiben Buday Péter mesterszakács volt segítségünkre. 

Érdemes főzéskor eltenni főtt a sonka levét is. Miután kihűlt, lefagyasztjuk, később pedig felhasználhatjuk a bableveshez is alaplének. A megmaradt főtt sonka felhasználásához a lehetőségek tárháza szinte végeláthatatlan: tépett húsos szendvics, kenyérre kenhető pástétom, sonkás kocka – csak néhány pofonegyszerű ötlet, amelyek gyorsan elkészíthetőek, és garantáltan hamar elfogynak - mondta lapunknak a séf.

Buday Péter mesterszakács Fotó: Bors

Remek megoldás a sonkás kocka

A sonkás kocka receptjével ráadásul a maradék tojásnak is búcsút inthetünk, alig egy óra alatt pedig egy kiadós ételt készíthetünk: Először sós vízben kifőzünk 50 dkg tésztát. A raguhoz kevés olajon megdinsztelünk 1 fej, finomra vágott vöröshagymát, arra jöhet a pirospaprika, majd 40 dkg darált sonka. Fűszerezzük ízlés szerint, és pároljuk puhára. Miközben készül a ragu, egy tepsit locsoljuk meg egy kevés olajjal, majd szórjunk rá két evőkanál zsemlemorzsát. Három tojást 3 dl tejföllel, egy csipet sóval és kevés őrölt borssal jól felverünk, és két evőkanálnyi petrezselymet hozzákeverünk, majd a kihűlt tésztára ráöntjük és alaposan elkeverjük. A tészta felét a tepsi aljára elterítjük, rátesszük a sonkás ragut, aztán a maradék tésztával befedjük. Érzésre egy kevéske sajtot is ráreszelhetünk, majd az egész mehet a 200°C-os sütőbe, amíg aranysárgára nem sül. Ez az ínycsiklandó egytálétel önmagában is megállja helyét, de meg lehet bolondítani egy kis savanyúsággal is. 

Sonkás kocka a megmaradt főtt sonkából Fotó: Shutterstock

Csokinyusziból lesz a legjobb brownie

Az édesszájúakra is gondoltunk a következő recepttel, ami a húsvétról megmaradt csokitojásból vagy -csokinyusziból is bátran elkészíthetünk. A csupa csokis brownieval pedig nem lehet mellélőni: 250 g csokit törjünk apróra, majd adjunk hozzá 2dl vajat. Vízgőz felett megolvasztjuk, majd a kapott masszát tegyük félre hűlni. Négy tojást és 100 g cukrot robotgép segítségével verjünk habosra, majd a kihűlt csokis-vajas masszát adjuk hozzá. Alapos keverés után szitáljunk bele a csipetnyi sóval elkevert 100g lisztet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, a masszát öntsük a sütőpapírral bélelt vagy vajjal alaposan megkent sütőformába. Süssük kb. 20 percig, és kész is az isteni csokis sütemény. A végeredmény már önmagában isteni, de egy kevés tejszínhab és vanília fagyi a brownie mellé még jobban megfűszerezik az élvezetet. 

Csokinyusziból lesz a legjobb brownie Fotó: Shutterstock

 


 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek