Pecarovat

Több százezer utódot hoznak világra egyetlen ívás alatt a halak

K. D.

Létrehozva: 2022.05.13.

Több mint 700 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal egy halneveldébe látogatott a Bors.

Óriási medencékben több tízezer darab előnevelt bébiharcsa, - csuka, - süllő úszkál a rétimajori Aranyponty Zrt. halneveldéjében, ahol ipari jelleggel tenyésztik a halakat. Bár a környezet cseppet sem hasonlít a természetes élővilághoz, a „keltetés” a hagyományos ívásra hajaz.

– Csak egy picit rásegítünk – fogalmazott a Borsnak Nagy Gábor, az Aranyponty Zrt. halászati ágazatvezetője. – Egy-egy kádba helyezzük az ikrás és a tejes halakat, majd természetes hormonnal beoltjuk őket, hogy beinduljon a szaporodás. Ehhez körülbelül 12 órára van szükség. Ez azért fontos, hogy ne húzódjon el több napig az ívás, így egyszerre akár 15 anyahaltól is kaphatunk ikrát.

Nagy Gábor büszkén mutatja, mekkorát fejlődött a csíkos sügér Fotó: Gigor Csaba / Bors

 

Egy hét múlva már a tóban

A megtermékenyítés után a „tojásokat” egy száraz tálba helyezik. Mivel a kopoltyúsok vízi életmódot folytatnak, ezért csak a vízben aktiválódnak az ivarsejtek.

– A szelektált ikrákat úgynevezett Zuger üvegekbe helyezzük, melyeket fejjel lefelé fordítunk, majd alulról adagoljuk a friss, oxigéndús vizet, amíg ki nem kel az ikrából a lárva – tette hozzá a halbiológus, kiemelve: egy héttel később már az előnevelő tóban úszkálnak, táplálkoznak a kis lárvák.

Nagy Gábor hangsúlyozta: ebben az állapotban nagyon résen kell lenni, ugyanis könnyen a ragadozó madarak, békák prédájává válhatnak.

– Az előnevelő tónál gázágyús riasztással és védőhálóval óvjuk a szárnyasoktól a kopoltyúsokat – tette hozzá halászati ágazatvezető.

 

Ilyen Zuger üvegekben keltik ki a hallárvákat Fotó: Gigor Csaba / Bors

 

Túlbiztosít a természet

Sokan nem is gondolnák, de nincs összefüggés a hal mérete és az ikrák száma között, vagyis nem a harcsának van a legtöbb haltojása. A pontynál 750 ezer szem alkot egy kiló ikrát, a süllőnél 1,2 millió darab ez a szám, a harcsánál pedig mindössze 160 ezer.

– Bár rengetegnek tűnhet ez az ikramennyiség, mégis természetben mindössze 0,2 százaléka marad meg. Ennek oka, hogy a hal valódi zsákmányállat. Lárvaként eszi a béka, bébiként a különböző halak, ragadozó madarak, például a gémfélék, de akár a gólya, kifejlett állapotában pedig az ember, a kormorán és a vidra. Mi, termelők ezt használhatjuk ki, ugyanis mesterséges környezetben, megfelelő védelem mellett ennek a mennyiségnek a 60 százalékát is fel tudjuk nevelni – emelte ki Nagy Gábor.

 

Hosszú folyamat

Bár valóban nagyon jó üzletnek tűnik, hogy egy ponty ikráiból akár 450 ezer darab pikkelyes vagy tükrös hallárvát is ki lehet nevelni, ez a folyamat meglehetősen időigényes, ugyanis három év alatt éri el a „vágási”, 1,5-2 kilós súlyt. Addig kell védelmezni a ragadozóktól és a különböző természeti csapásoktól, például az aszálytól, kormorántól.

Fotó: Gigor Csaba / Bors

– Sokan hallották már azt a kifejezést, hogy háromnyaras ponty, ez három éves kort jelent. Mivel hidegvérű állat, ezért csak nyáron fejlődik, növekszik, így a haltermelők a többi évszakot nem veszik számításba – zárta a halászati szakmérnök.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek