Kék bálna

Figyelmeztetést adott ki a NASA: hatalmas aszteroida robog a Föld felé

Létrehozva: 2022.06.04.

Módosítva: 2022.06.04.

Egy kék bálnánál háromszor nagyobb aszteroida száguld a Föld felé.

Forrás: Pixabay

Egy kék bálnánál háromszor nagyobb aszteroida száguld el a Föld mellett hétfőn (június 6-án), több mint 16 000 mérföld/órás (26 000 km/h) sebességgel a NASA szerint. A 2021 GT2 névre keresztelt aszteroida az előrejelzések szerint több mint 2,2 millió mérfölddel (3,5 millió kilométerrel) biztonságosan el fogja hagyni bolygónkat – ez nagyjából tízszer akkora, mint a Föld és a Hold közötti átlagos távolság. 

A csillagászok először tavaly észlelték az űrsziklát, és 37-83 méter szélesre becsülték a méretét. Bár ez elég nagynak hangzik – a kék bálna hosszának háromszorosa –, nem elég nagy ahhoz, hogy potenciális veszélyt jelentsen a Földre.

Ez az űrkőzet is az Aten-aszteroida-családhoz tartozik, tehát Nap körüli pályán kering. Ami azt jelenti, hogy fogunk még találkozni vele. Június 6. után legközelebb 2034. január 26-án közelíti meg a Földet, amikor az aszteroida 9 millió mérföldön (14,5 millió km) belül halad el bolygónk mellett.

Bár mindenki legyint, hogy nincs semmi veszély, a NASA igyekszik felkészülni arra az esetre is, ha egy Földközeli aszteroida pályája megváltozna egy váratlan esemény miatt. Most azt tesztelik, hogy rakétákkal eltéríthetők-e az aszteroidák.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek