Nincs szebb látvány egy vekni finom, friss, kenyérnél, ami akkor válik igazán élménnyé, amikor a fogunk alatt szétroppan a szánkban. Ezt az érzést akarja valamennyi pékség átadni vásárlóinak, aki jelentkezett az Év kenyere megmérettetésre, ahol legjobb magyar kenyérkészítők versengnek.
Augusztus 19-21. között a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja majd meg először a nagyközönség a legkiválóbb hazai pékárukat, melyek mezőnye egy szigorú zsűrizésen után alakult ki és melyek listáját augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben hozzák nyilvánosságra.
A Magyar Pékszövetség tagjai jelentkezhettek a versenyre, ezt idén a háromszáz feletti létszámból hetvenen tették meg. Alapos és szigorú, úgynevezett két körös zsűrizést alkalmazunk – mondta a Borsnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, aki kifejtette, hogy idén három kategóriában lehetett indulni. Az első a Szent István napi kenyér, a második az innovatív kenyér, ami nem mindennapi anyagokból, különleges gabonák, magvak felhasználásával sütöttek. A harmadik egy új kategória, a sétáló sütemény. Ezzel az az elképzelés, hogy ha valaki kézbe veszi, akkor tudjon vele sétálni, beszélgetni.
A bírálás először az egész, majd a félbevágott, végül a felszeletelt kenyerekkel történik.
– Ezeknek a kenyereknek a kikísérletezéséhez öt-hat alkalom is kell, és előtte érdemes vak teszteket csinálni – árulta el a zsűri elnöke Ilonka Boldizsár, a Világ Pék-és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.
Vizsgáljuk a kenyér alakját, a héj színét és vastagságát, a bélzet színét és hogy menyire egyenletes, majd az illatát és az ízhatását. A kenyerek bírálata laborvizsgálattal végződik, ahol megállapítják, hogy a só és savhatás az előírásoknak megfelel-e és ha nem, azoknak kizárás a következménye. Mindig vannak új jelentkezők, főleg a fiatalokra jellemző, hogy innovatívabbak – mesélte Ilonka Boldizsár.