Praktika

Így tárold a mézet, hogy sokáig friss maradjon

Létrehozva: 2022.08.27.

A méz az az étel, ami sosem romlik meg, így biztonsággal elfogyaszthatod még akkor is, ha hosszú ideig állt a szekrényben.

Forrás: Pixabay

A mézben az egyik legjobb, hogy tulajdonképpen sosem romlik meg. Ezzel együtt viszont idővel fizikai és kémiai változásokon is átmegy, gyengébb lesz az aromája, veszít az ízéből, színe besötétedik. Mutatjuk mire érdemes figyelni a tárolásnál.

  • A legfontosabb, hogy ne kapjon levegőt, azaz légmentesen zárható tégelyben, üvegben tartsd.  
  • A mézet a legjobb szobahőmérsékleten, azaz 17-23 fok között tárolni. Ha ennél melegebb helyen vagy közvetlen napfényben tárolod, színe sötétebb lesz és az íze is megváltozik.
  • Ne tegyük a mézet a hűtőbe vagy fagyasztóba! Bár nem ártunk vele neki, de a méz kiválóan érzi magát a kamrában. A méz a hideg hatására megszilárdul, így nehezebben tudod felhasználni, kiolvasztás után pedig gyakran kristályos marad.
  • Ügyelj arra, hogy tiszta és száraz eszközökkel nyúlj csak a méz üvegébe.
     
Méz

Fotó: Pixabay

Ha már kikristályosodott

Ha azt látod, hogy az üvegben a méz kristályossá vált, az nem jelenti, hogy megromlott. Semmiféle minőségi változás nem történt csupán a magas szőlőcukor tartalomnak köszönhetően kristályosodnak ki.

Ha a méznek erjedt szaga van hab vagy rózsaszín folyadék van a tetején, akkor viszont dobd ki.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek