Ars Sacra

Nem csak tisztelnünk kell a múltat, hanem védenünk is kell Magyarország keresztény kultúráját - Novák Katalin megnyitotta az Ars Sacra fesztivált

Létrehozva: 2022.09.16.

Módosítva: 2022.09.16.

Novák Katalin is beszédet mondott az Ars Sacra fesztivál megnyitóján.

Idén szeptember 17. és 25. között szervezik meg az Ars Sacra Fesztivált. A kilenc napon át tartó kulturális programsorozaton az európai kultúra gyökereivel, kulturális örökségünkkel, a keresztény művészeti értékekkel találkozhat a közönség. 355 programuk lesz országszerte, 11 műfajban, 72 településen, ebből három helyszín Erdélyben. 117 templom nyitja ki a kapuját. A zene, az irodalom, a képzőművészet világában a fesztivál alatt ismét új dimenziókat fedezhetünk fel a szakrális művészetek terén.

Fotó: Bors

Már hagyomány, hogy minden évben az Ars Sacra Fesztivált a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitják meg ünnepélyes keretek között. Köszöntőt mondott Novák Katalin, köztársasági elnök és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a fesztivált pedig Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg.

Nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk - hangsúlyozta a XVI. Ars Sacra fesztivál pénteki budapesti megnyitóján Novák Katalin.

Az Ars Sacra világi fővédnökeként a köztársasági elnök elmondta: a fesztivál közönsége a művészettől többet vár az egyén szórakoztatásánál, a műalkotásban az időszerű mellett keresi azt is, ami örök.

Mint hozzátette, a szakralitásban az emelkedettséget nem kizárólag a művészi élmény, hanem az istenivel való találkozás gerjeszti. A fesztivál szervezői, művészei és látogatói jól tudják, hogy "nekünk, magyaroknak a kereszténység predestináció, egyszerre a múltunk, a jelenünk és a jövőnk" - fogalmazott.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek