Étel

Figyelmeztetést adtak ki: már néhány falat is rákot okozhat ebből az ételből

Létrehozva: 2022.10.13.

Egy orvos kampányba kezdett, hogy betiltsák az igen népszerű, ám halálos ételt.

A koi pla Thaiföld legkedveltebb étele, milliók rajonganak érte. Olcsó, könnyen elkészíthető, nem kell hozzá más, csak nyers hal, citrom és pár fűszernövény. Állítólag nagyon finom. Egyetlen gond van csupán vele: rendkívül halálos. 

Az étel által okozott probléma olyan hatalmas méreteket öltött, hogy egy thai orvos, Narong Khuntikeo kampányt indított a betiltásáért. Szülei halála révén ő is érintett, így most másokat próbál felvilágosítani a közkedvelt ételkülönlegesség veszélyeiről.

 

A koi pla főként a távol-keleti ország szegényebb régióiban népszerű, azt viszont sokan nem tudják, hogy súlyosan rákkeltő: daganatokat okoz a májban.  A fő bűnös nem elsődlegesen az egyik hozzávaló, a hal, hanem az abban rejtőző apró élősködő, a májmétely.

Ezek a paraziták nagyon elterjedtek, az étel pedig annyira népszerű, hogy Iszán tartományban kiugróan magas a májrákosok aránya. Míg világszerte a daganatos betegségek alig 10 százalékát teszi ki a májrák, addig a térségben élők között ez az arány az 50 százalékot is meghaladja.

Khuntikeo szüleinek halálát epevezetékrák okozta, a betegséget pedig a koi pla fogyasztásával hozták összefüggésbe. A szakértő a felvilágosító kampány lebonyolítása mellett orvosokból és kutatókból álló csoportot szervez, hogy ultrahang készülékekkel és vizeletvizsgálatokkal minél több iszáni lakost leszűrjenek.

Az étel elkészítéséhez használt halakat a Mekongban fogják, ahol a májmétely széles körben elterjedt. 

Mivel a halat nyersen fogyasztják, a helyiek idővel rengeteg élősködőt visznek a szervezetükbe, amelyek aztán a testben felhalmozódva májrákot idéznek elő.

Khuntikeo sok olyan emberrel találkozott, akik fiatal koruk óta fogyasztják ezt a helyi ételt, de soha nem vizsgáltatták ki magukat. Többségük nem is hallott a koi pla fogyasztásának veszélyéről.

A változás szükségességéről azonban nem egyszerű meggyőzni a helyieket. Sokan – főként az idősebbek – ódzkodnak a hal megfőzésétől, mert az szerintük elrontaná az ételkülönlegesség jellegzetes ízét.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek