Kormányinfó

Fontos bejelentést tett a kormány

Létrehozva: 2022.11.16.

Módosítva: 2022.11.16.

Rendkívüli kormányinfót tartott szerdán Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Február vége óta megszokhattuk, hogy a kormányülések a háborúval összefüggő kérdésekkel kezdődnek - kezdte a rendkívüli kormányinfót Gulyás Gergely. Emlékeztetett arra, hogy tegnap leállt a Barátság vezeték, bár a leállás ideiglenes volt. A MOL-nak van tartalékja, így ha hosszabb távú lett volna a leállás, akkor is biztosított lett volna a lakosság ellátása.

GULYÁS Gergely
Fotó: Kovács Tamás

Rakéta csapódott be Lengyelország területére kedd este, így erről is értekezett a kormány. A NATO egységesen a szolidaritásáról biztosította Lengyelországot.

"Várjuk a vizsgálat eredményét, de ukrán rakéta csapódhatott be. Minél előbbi béke kell, tárgyalások és hosszútávú megoldás, amely tiszteletben tartja Ukrajna területi szuverenitását és békét biztosít."

Turisztikai akcióterv

A kormány ezen felül a turisztikáról tárgyalt, és egy akciótervet hozott létre.  Az első 10 hónap alapján 13 millió vendég 33 millió éjszakát töltött Magyarországon, ez már nagyon közel van a Covid előtti csúcsévhez. A magyarok inkább vidéken, a külföldiek Budapesten turistáskodnak. A fűtési szezon közeledtével azonban nehéz helyzetbe került az iparág. Erre reagál az akcióterv.

A SZÉP-kártya szabályain változtatnak, a "füleket" eltörlik. A turizmusfejlesztési hozzájárulást (nettó bevétel 4 százaléka) felfüggesztik 2023 márciusáig, aki már befizette, az visszaigényelheti. A munkaidőkeret 24 havi lesz, csakis ebben az ágazatban.

Kérdésekre reagálva Gulyás Gergely elmondta, nem volt szükség arra, hogy a keddi történések miatt felgyorsítsák a haderő-fejlesztési programot, mert van honvédelmi adat, a szükséges döntések már korábban megszülettek.

Arra is reagált, mi lesz, ha ismét probléma lesz a Barátság kőolajvezetékkel. Mint mondta, a déli olajvételezés lehetőségeit már nagyrészt megteremtettük. Tengeri úton tankerekkel, Horvátországon keresztül is jöhetne olaj.

Maradhat-e az év végéig tojás, burgonya? A kereskedelmi láncok úgy vélik, őket szeretné a kormány kiszorítani a piacról.

Gulyás Gergely elmondta, országosan és általánosan nem tartunk attól, hogy ne lenne burgonya és tojás. A szabályozással kapcsolatban pedig fel sem merül, hogy diszkriminatív lenne. Ez az élelmiszerláncok kísérlete, hogy juthassanak még pár milliárdhoz.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek