Hal szinte minden asztalra kerül karácsonykor. Na de milyen? Erről faggattuk a Lehel Csarnokban az ünnepre készülődő vásárlókat.
Az ugyan nem volt meglepő, hogy a patinás, sőt már-már emblematikus intézmény halas standjainál tömött sorokban állnak az emberek,
a cáparendelés azonban még a 2022-es Magyarországon sem tűnik túlzottan mindennapi jelenségnek
– már ha hihető a sztori egyáltalán...
Mindenesetre a kínálatban bővelkedő kofák egybehangzó véleménye szerint a magyarok egyre ritkábban vesznek élő halat – aki mégis, az is elsősorban anyagi megfontolásból teszi. Elvégre
az állatot meg kell pucolni, ki kell belezni, elő kell készíteni, ami ugye egyrészt macerás, másrészt koszos munka,
nem hiába kérnek el több pénzt az ezen folyamatokon már a termék áruba bocsátása előtt átesett halért – logikus.
Honfitársaink tehát tudják, hogy ugyanolyan szép halászlé alapanyaghoz juthatnak hozzá, ha már feldolgozott formában, szeletben vásárolják meg „a három fő húzóerő” valamelyikét, vagyis a pontyot, harcsát, illetve lazacot.
Az árusok után, ami a nagyközönség egybehangzó véleményét illeti, elmondható, hogy habár szépen lassan egyre csak javul, azaz erősödik a hazai halfogyasztási kultúra, a magyar bizony továbbra sem fogyaszt elég halat: a vásárlókkal folytatott eszmecsere is igazolja, hogy az éves számok egy harmadát idén is a karácsonyi szezon teszi majd ki.
És hogy mi lesz az, ami 2022-ben (is) a Magyarországi halfogyasztás éves szintjének 30-35 százalékát produkálja majd a terített asztalokon? Természetesen a „klasszikus” halászlé, illetve a rántott hal, igaz,
a kísérletezőbb kedvűek, valamint vastagabb pénztárcával rendelkezők előszeretettel fogyasztanak sült lazacot szenteste.