Aktuális

Orbán Viktor: A rendszerváltás óta ez volt a legnehezebb év, mégis rendkívüli teljesítményt nyújtott Magyarország

Létrehozva: 2022.12.21.

Módosítva: 2022.12.21.

Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kormányinfó szerdai vendége, értékelte az elmúlt évet, stratégiai képet vázolt fel a Magyarország előtt álló kihívásokról.

Orbán Viktor a szerdai Kormányinfón elmondta, délután kormányülés lesz, erről holnap adnak tájékoztatást. 

"Röviden összefoglalnám, hogy kormányzati látószögből hogy fest a 2022-es év. A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve. A rossz mellett ott van az a jó, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt az ember kétszeresen értékeli, így Magyarország rendkívüli teljesítményt nyújtott."

Mintegy 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 milliónyi szavazóval

A miniszterelnök folytatta: a választáson meg kellett védeni Magyarország szuverenitását, a nemzetközi erők olyan erővel vettek részt a választásokon, mint korábban soha, 3 milliárd forintnyi dollár állt szemben 3 millió szavazóval. A legnagyobb érték a kormányzati cselekvőképesség, folytatni fogjuk a hagyományt, nincs még egy ország az unióban, amelyben ne tartottak volna előre hozott választásokat, ezért Magyarország politikai stabilitása figyelemre méltó, ezt a hungarikumot sikerült fenntartanunk. A brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart, 2021 nyarán is megköthettük volna az újraindítási szerződést, de Brüsszel baloldali kormányt akart, nem akart nekünk pénzt adni. A lényeg az, hogy a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, nem kértek a dollárbaloldalból, ez aligha változik meg Magyarországon.

Mi vagyunk az egyetlen ország, amelyet egyszerre két irányból helyez nyomás alá a menekültügy. A migrációval szemben álltuk a sarat. Nehéz volt ilyen körülmények között a déli határvédelmet megoldani, 250 ezer embert tartóztattak fel.

Képesek voltunk finanszírozni a megemelkedett energiaárakat. Ugyanazért az energiáért 10 milliárd euróval többet kellett fizetnünk, ez 4000 milliárd forint. Közben a családoknak nyújtott rezsivédelmi rendszert meg tudtuk tartani. Magyarországon minden család havi 180 ezer forint támogatást kap. 450 euró egy hónapban az energiaár-kedvezményen keresztül. Ezt a hiányzó finanszírozást 2023-ra is megoldottuk már.

"Munka alapú gazdaság"

Soha nem dolgoztak még Magyarországon, mint idén, 74 százalék fölött van a foglalkoztatás, meg tudtuk őrizni a munka alapú gazdaságot. Visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, bevezettük a 25 év alattiak adómentességét, és visszaadtuk az szja-t.

Sikerült megállapodnunk az EU-val, sikerült legyőznünk a hungarofóbiát.

Orbán Viktor úgy folytatta, ki kell maradni a háborúból, egyszámjegyű infláció kell az év végére, a 25 éves korig járó adómentességet 30 éves korig a gyermeket vállaló nőknek felemeljük.

Ez a megoldás a korrupciós botrányra

A baloldali pártok és a baloldali média között nincs különbség - mondta a kormányfő kérdésre válaszolva. A brüsszeli korrupciós botrány rossz hír az Unió minden tagállama számára - tette hozzá. Rombolja a teljes közösség erejét a mostani korrupciós botrány - mondta.Ha erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

Ebben nem érdekelt Magyarország

Ukrán relációban egy független és szuverén Ukrajna magyar nemzeti érdek. Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az uniós és orosz gazdaságot teljesen kettéválasztjuk

 - mondta kérdésre a kormányfő. Magyarország mindig is visszautasította a csomag alapú megközelítést, mert ha egyszer valaki ezt legitim alapon megteszi, akkor abból precedens lesz. Mi nem tárgyaltunk a vitás ügyekről csomagban, de a cseh elnökség egy napra tette a szavazást. Rossz megoldásnak tartjuk, hogy nem államközi alapon támogatjuk Ukrajnát.  

Orbán Viktor elmondta, mit gondol a lengyelek álláspontjáról

Orbán Viktor kérdésre elmondta, van lengyel-magyar sorsközösség. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van - mondta a kormányfő. A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja - mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják - tette hozzá.  

A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez

A magyar háztartások 75 százaléka teljes rezsivédettséget élvez - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A magyar rendszer mindig arra épült, hogy az energiaárakat nem rángatjuk - tette hozzá. 8-9 évig volt egy árstabilitás, most válság van, de nem mennék át a piaci rendszerhez alkalmazkodó szintre - mondta a kormányfő.  

Orbán Viktor: A tiltakozásnak válassza mindenki a törvényes formáját!

Szokatlan, hogy nyílt törvénysértésre buzdítsa az akadémia a kormányt - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. A tiltakozásnak válassza mindenki a törvényes formáját! - közölte a kormányfő. Nekem is be kell tartatnom a törvényeket az állami alkalmazottakkal - tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy a pedagógusok oldalán áll. Az első foglalkozási csoport, akinek bért emeltek a válság után, az a tanári kar volt - tette hozzá. Elfogadhatatlanul alacsony bérrel indulnak a kezdő tanárok. A kormány a következő években 10-10 százalékos béremelést tud adni.

Ha uniós forrásokat tudunk biztosítani, akkor lesz pénzügyi megoldás a jogos pedagógusi igényekre.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, nem egy magyar jelenség a gazdasági helyzet nehézsége. Szakmailag nagyon nehéz kérdés, hogy sikerül-e kimaradni az európai recesszióból - tette hozzá. Nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben jegybankelnök, mint most, mert az infláció 20 százalék felett van.

A magas kamatok ellehetetlenítik a vállalkozói rétegeket, ezért megértem, hogy a jegybankelnk unortodox módon viselkedik mostanság.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek