Az ünnepi ételek annyira megdrágultak, hogy szinte luxuscikknek számítanak.
Még a 2008-as gazdasági világválság sem vetette vissza annyira az üzletek húsvéti kínálatát, mint a legutóbbi idők drágulása. Ezt állapította meg a Világgazdaság, miután körbejárta a legnagyobb áruházláncokat, hogy felmérje, hol mennyiért kínálják az ünnepi finomságokat.
Az öt-tíz évvel ezelőtti, minőségében sokszor kritizált, olcsó pácolt kötözött lapockasonka a múlté, helyette van drága és még drágább. Az alacsonyabb kategóriában egy év alatt 40 százalékot nőttek az árak, a prémiumszegmensben viszont meg is duplázódtak. Az átlagos árszint kilónként 2800–3200 forint között mozog, míg a füstölt sonkák szinte mindenhol 3000 forint felett kezdődnek. A prémium termékeknél ráadásul nincs darabolás, a malac vagy disznó sonkáját egészben kínálják, így a végösszeg mérettől függően 20-24 ezer forintig is elmehet.
A húsvét másik nagy kedvence a tojás, amit a legtöbb helyen 100 forint körüli áron kínálnak. Egyedül az Aldi húzott egy merészet, és a legolcsóbb termékét a felére leárazta, így a tálcás tojás darabára kevesebb mint 50 forint. A csokiból készült tojás és nyúl sem olcsó: egy normál méretű csokinyuszihoz 1000-1200 forintért lehet hozzájutni, a prémiumkategória pedig 2000 forint körül kezdődik.
A négynapos ünnepig pontosan két hét maradt, addig a legtöbb munkahelyen a fizetések is megérkeznek. Mivel nagypénteken már zárva lesznek a boltok, várhatóan a megelőző napokra időzítik majd a végső akcióikat a kereskedők.