Támadás

Megpróbálták megölni Putyint?

Szurok Dávid

Létrehozva: 2023.05.03.

Azt egyelőre nem tudni, honnan érkezett a támadás.

Minden valószínűség szerint megpróbálták eltenni láb alól Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután két drón csapódott be a Kreml épületében még szerda hajnalban. Az ukránok tagadják, hogy közük lett volna az akciókhoz, eközben Moszkva súlyos válaszcsapást helyezett kilátásba - írja a Reuters.

Putyin, AFP
Fotó: AFP

Oroszország azzal vádolja Ukrajnát, hogy megpróbálta likvidálni az orosz elnököt, miután több dróntámadás érte a Kreml épületét szerda hajnalban. Egy magas rangú ukrán elnöki tisztviselő kijelentette, hogy Kijevnek semmi köze az állítólagos incidenshez. Az orosz-ukrán háborús konfliktus kitörése óta ez az egyik legsúlyosabb atrocitás Moszkva irányába, így érthető, hogy pattanásig feszült a helyzet a két ország között. Az orosz állami hírügynökség szerint a drónok maradványai a Kreml épületének környékén szóródtak szét. Az incidenssel kapcsolatban az orosz felsővezetés súlyos válaszcsapást ígért. 

A Kreml közleménye szerint a pilóta nélküli drónok, a Kreml épületét vették célba, ám az orosz különleges szolgálat időben észrevette a közelgő rakétákat, amelyeket sikerült hatástalanítaniuk. Időközben azonban olyan felvételek jelentek meg nemrég a világhálón, hogy az egyik drónnak sikerült végül eltalálnia a Kreml épületét, mivel a videó tanúsága szerint az épület tetején tűz keletkezett.

A mostani támadás különösen érzékenyen érintheti Moszkvát, hiszen mint, ahogy a Reuters fogalmaz, az orosz felsővezetés már lázasan készül a május 9. győzelem napjai megemlékezésre, ahol az eddigi információk szerint számos külföldi vendéget várnak. Mint ismert, 1945. május 9-én fejeződött be a második világháború Európában, Oroszországban pedig a jeles napot minden évben megünneplik. A hatóságok szokás szerint katonai felvonulással ünneplik meg a náci Németország feletti győzelmet.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint a támadás idején Putyin nem tartózkodott az épületében, mivel a Moszkva melletti Novo Ogaryovo rezidenciáján volt. Szergej Szobjanin Moszkva polgármestere azonnali repülési tilalmat vezetett a drónokkal szemben a város felett.

Az elmúlt időszakban jelentősen megszaporodhattak az Oroszország ellen elkövetett támadások. Nemrég a német Bild írt arról, hogy az ukrán titkosszolgálat próbálta eltenni a láb alól Putyint. A mostani esettel kapcsolatban érdemes hozzátenni, Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó posztját, aki szerint a mostani támadást orosz partizánok indíthatták a moszkvai régióból. Az, hogy honnan indult a támadás, egyelőre még nem világos, az azonban kérdéses, hogyan juthatott át ilyen könnyen a két drón Moszkva légterében úgy, hogy azt korábban többször is megerősítettek.


 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek