Rákkeltő

Megkongatták a vészharangot a szakértők: rákot okozhat a diétás kóla

P. E.

Létrehozva: 2023.06.30.

Rákkeltővé minősíti a WHO a cukormentes rágók és diétás kólák összetevőjét.

A jelentések szerint az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is felveszi a lehetséges rákkeltő anyagok listájára. Az aszpartám számos kedvelt élvezeti cikkben megtalálható, így a diétás kólákban és a rágógumikban is.

energiaital, üdítő, kóla, dobozos üdítő, Shutterstock illusztráció
Fotó: Soho A Studio / Shutterstock

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) júliusban fogja először az emberre nézve valószínűleg rákkeltő anyagként feltüntetni.

Az IARC-határozat, amelyet a csoport külső szakértőinek ülése után véglegesítettek a hónap elején, arra szolgál, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján értékelje: valami potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. A határozat nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyit fogyaszthat biztonságosan egy termékből.

Mint írják, a különböző anyagokra vonatkozó hasonló IARC-határozatok a múltban aggodalmat keltettek a fogyasztókban, perekhez vezettek, és nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy újraalkossák a recepteket és alternatívákra váltsanak. Ez olyan kritikákhoz vezetett, amelyek szerint az IARC értékelései zavaróak lehetnek a nyilvánosság számára.

Az édesítőszer az 1980-as években jelent meg a piacon, de a hír valószínűleg nagyban megváltoztatja a globális élelmiszergyártási piacot.

Oliver Jones professzor, a melbourne-i RMIT Egyetem kémiai szakértője a következőket mondta: 

"Azt is fontos megjegyezni, hogy attól, hogy valami rákot okozhat, még nem jelenti azt, hogy az automatikusan bekövetkezik, ha ki van téve ennek. Fontos az adag. Tudjuk például, hogy a napfényben lévő UV rákot okoz, ezért kenjük be magunkat naptejjel a strandon – de télen nem kenünk magunkra naptejet, ha kimegyünk a szabadba, pedig még mindig napfénynek vagyunk kitéve. Miért? Mert télen alacsonyabb az adag."

1981 óta a JECFA szerint az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható. Például egy 60 kilogrammos felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen.

(via)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek