Rákkeltővé minősíti a WHO a cukormentes rágók és diétás kólák összetevőjét.
A jelentések szerint az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan is felveszi a lehetséges rákkeltő anyagok listájára. Az aszpartám számos kedvelt élvezeti cikkben megtalálható, így a diétás kólákban és a rágógumikban is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) júliusban fogja először az emberre nézve valószínűleg rákkeltő anyagként feltüntetni.
Az IARC-határozat, amelyet a csoport külső szakértőinek ülése után véglegesítettek a hónap elején, arra szolgál, hogy az összes közzétett bizonyíték alapján értékelje: valami potenciális veszélyt jelent-e vagy sem. A határozat nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyit fogyaszthat biztonságosan egy termékből.
Mint írják, a különböző anyagokra vonatkozó hasonló IARC-határozatok a múltban aggodalmat keltettek a fogyasztókban, perekhez vezettek, és nyomást gyakoroltak a gyártókra, hogy újraalkossák a recepteket és alternatívákra váltsanak. Ez olyan kritikákhoz vezetett, amelyek szerint az IARC értékelései zavaróak lehetnek a nyilvánosság számára.
Az édesítőszer az 1980-as években jelent meg a piacon, de a hír valószínűleg nagyban megváltoztatja a globális élelmiszergyártási piacot.
Oliver Jones professzor, a melbourne-i RMIT Egyetem kémiai szakértője a következőket mondta:
"Azt is fontos megjegyezni, hogy attól, hogy valami rákot okozhat, még nem jelenti azt, hogy az automatikusan bekövetkezik, ha ki van téve ennek. Fontos az adag. Tudjuk például, hogy a napfényben lévő UV rákot okoz, ezért kenjük be magunkat naptejjel a strandon – de télen nem kenünk magunkra naptejet, ha kimegyünk a szabadba, pedig még mindig napfénynek vagyunk kitéve. Miért? Mert télen alacsonyabb az adag."
1981 óta a JECFA szerint az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható. Például egy 60 kilogrammos felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen.
(via)