Last of Us

Megkongatták a vészharangot a tudósok: mindenkivel végezhet ez a gombafaj

P. E.

Létrehozva: 2023.07.28.

A Last of Us sorozat talán nem is annyira légből kapott elképzelés, mint azt eddig hittük...

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legutóbbi jelentései szerint egy halálosan fertőző, 60 százalékos halálozási arányú „Last Of Us” fekete gomba rohamosan terjed az Egyesült Államokban.

gomba, fertőzés, kór
Fotó: Pexels

A Candida auris, egy ritka és veszélyes gombás fertőzés, amelynek halálozási aránya 30-60 százalékra becsülhető, egyre inkább globális közegészségügyi fenyegetést jelent. A gomba, amelyet először 2016-ban azonosítottak az Egyesült Államokban, gyorsan terjed, különösen az egészségügyi intézményekben, és jelentős kockázatot jelent az immunhiányos betegek számára. Az eredetileg New York államban észlelt Candida auris azóta 29 államban terjedt el, és New York városa évek óta a fertőzések epicentruma.

2021-ben 2377 igazolt klinikai esetet regisztráltak az Egyesült Államokban, ami riasztó, több mint 1200 százalékos növekedést jelent 2017 óta.

A gomba nem kímélte a többi kontinenst sem, mivel Európában 2020 és 2021 között csaknem megkétszereződött a megbetegedések száma. A hagyományos gombaellenes kezelésekkel szembeni látszólagos ellenálló képessége és az egészségügyi intézményekben való hatékony terjedési képessége azt jelenti, hogy óriási kihívást jelent az orvosok számára.

Dr. Luis Ostrosky, az UTHealth Houston-i McGovern Medical School fertőző betegségekkel foglalkozó professzora úgy gondolja, hogy a Candida auris „egyfajta rémálom forgatókönyvünk”.

Azt mondták: "Ez egy potenciálisan több gyógyszerre rezisztens kórokozó, amely nagyon hatékonyan képes terjedni az egészségügyi intézményekben" - mondta. "Soha nem volt még ilyen kórokozónk a gombás fertőzések területén."

A szakértők úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás hozzájárulhat a Candida auris hirtelen megjelenéséhez és elterjedéséhez. A globális hőmérséklet emelkedése megváltoztathatja a gombák melegebb környezetekkel szembeni toleranciáját, ami potenciálisan csökkentheti az emberek gombás fertőzésekkel szembeni természetes ellenállását.

A Candida auris fertőzés tünetei súlyosak lehetnek, beleértve a szepszist, a lázat és az alacsony vérnyomást. Azonban nehéz diagnosztizálni, ezért a kezelése is csúszik, ami növeli a halálozás esélyét.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek